Съдят майка, баща и син за измами в общ размер на около 600 000 лв.

Новини
12:22 - 24 Юни 2024
1565
Съдят майка, баща и син за измами в общ размер на около 600 000 лв.

Районната прокуратура в Благоевград предаде на съд мъж и жена и сина им, обвинени за измами с цел имотна облага в особено големи размери. Това съобщиха от обвинението.

Тримата обвиняеми са безработни. Бащата и синът са криминално проявени, майката е осъждана за държане на наркотици.

След предварителен сговор и в съучастие те умишлено заблудили няколко души с користна цел. С деянията те желали да се облагодетелстват по лек, макар и престъпен начин.

Престъпленията били извършени на територията на градовете Дупница, София, Сандански и в село Марикостиново, община Петрич.

Тримата обвиняеми често парадирали в общественото пространство с близостта си с известни личности, такива, заемащи публични длъжности, високо обществено и административно положение, работещи в съдебната система и в органите на реда.

Тримата причинили имотна вреда на няколко граждани в общ размер на 597 785 лева.

Извършителите прилагали различни начини за въвеждане на пострадалите в заблуждение – оказване на съдействие по наказателни дела, за изпълнение на проекти с обществени поръчки, за събиране на парични задължения чрез оформяне на запис на заповед без протест, продажба на леки и товарни автомобили, прехвърляне на собственост върху недвижим имот, подхвърляне на наркотици в автомобил с цел образуване на наказателно производство срещу конкретно лице.

Обвиняемата е обвинена и за документно престъпление. През м. януари 2023 г. в гр. Благоевград тя съставила неистински частен документ - запис на заповед без протест за сумата от 93 000 лева, като му придала вид, че представлява писмено изявление на конкретно лице, което в действителност не го е подписало. Впоследствие тя употребила въпросния документ с цел измама.

Обвиняемите предлагали „услугите“ си за разрешаване на различни въпроси срещу предоставяне на парични суми. Когато обещанията им оставали без резултат преставали да отговарят на телефонни обаждания и да поддържат контакт с пострадалите от техните действия лица.

В хода на досъдебното производство са събрани множество доказателства за виновността на обвиняемите лица. Налице е проявената от тях упоритост за осъществяване на престъпното деяние, дългият период, през който са действали, високият размер на причинената имотна вреда, липсата на каквато и да било критичност към извършеното. Те не заявили желанието да компенсират вредните последици, като получените от тях суми понастоящем не са възстановени.