Съдят петел във Франция, вдигал шум

155 000 души подписаха две петиции в подкрепа на пернатия певец Морис

Актуални новини
20:28 - 04 Юли 2019
2292
Съдят петел във Франция, вдигал шум

Французите са си надмогнали на масрафа - петелът Морис, който живее на курортния остров Олерон, беше официално обвинен във френски съд, че нарушава обществения ред, като вдига шум с кукуригането си, съобщи АФП.

Тъй като е много изтощен, Морис не се яви в съда, нито двойката пенсионери, които заведоха делото и го направиха световна звезда и символ на селото. Пред съда обаче се струпаха негови поддръжници, които изразиха солидарността си със собственичката на Морис - Корин Фесо. Сред тях бяха пилето Помпадур и декоративния гигантски петел Жан-Рене.

Защитникът на тъжителите - адвокат Венсан Юбердо, каза, че процесът не е "на града срещу селото. Това е проблем за нарушаването на обществения ред с шум. Петел, клаксон или музика - това попада под общото определение на шума".

Курортът, където живее Морис - Сен Пиер д'Олерон през лятото набъбва до 35 000 души от 7000 през зимата. Тъжителите живеят в зона с ниско застрояване според градоустройствения план, а не в селска среда, добави адвокатът.

"Не съм сигурен, че тъжителите са си мислели, че купуват градска къща", отвърна адвокатът на собствениците на Морис. Той добави, че е възможно курникът да бъде преместен, но тогава на мястото му ще се озоват касетите с рибата, които пък миришат.

От началото на скандала 155 000 души са подписали две петиции в подкрепа на Морис. Той предизвика много реакции, включително и на кмета Брюно Дионис дю Сежур, който предложи характерните селски звуци - кукуригането, кудкудякането, цвиленето и мученето, да бъдат признати за френско националното наследство.