Съдят шофьор, убил 14-годишно момиче и ранило негова съученичка на светофар в София

При инцидента като по чудо нямало още жертви и ранени

Топ
17:40 - 24 Март 2023
1342
Съдят шофьор, убил 14-годишно момиче и ранило негова съученичка на светофар  в София

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу 56-годишния В. Б. за причинена смърт на едно лице и средна телесна повреда на друго, като случаят е особено тежък.

Според обвинителния акт на 13.12.2019 г., около 19:30 ч. обвиняемият В. Б. управлявал лек автомобил в София по бул. „Никола Вапцаров“ с посока на движение от ул. „Атанас Дуков“ към бул. „Симеоновско шосе“. В района на спирка на градския транспорт скоростта на автомобила било около 67 км/ч при разрешена 50 км/ч. В близост имало и училище.

Автомобилът наближавал пешеходна пътека, отбелязана с пътна маркировка. Преди пешеходната пътека се намирала стоп линия, обозначена също с пътна маркировка, а отстрани на стоп линията – на тротоара и в тревните площи, била разположена светофарна уредба със секции за пешеходци и автомобили.

Около 15 на брой пешеходци, повечето от които деца, изчаквали разрешителен сигнал на светофара, за да пресекат бул. „Н. Вапцаров“, по който се движел автомобилът на обвиняемия. Сред тези пешеходци били пострадалите А. К. и Н. М. – и двете на 14 години.

На автобусната спирка също имало около 10 души, повечето от които деца.