Сагата продължава: Отвлеченият баща на Луис Диас май е във Венесуела?

Спорт
12:24 - 31 Октомври 2023
2446
Сагата продължава: Отвлеченият баща на Луис Диас май е във Венесуела?

Версията, че отвлеченият баща на звездата на Ливърпул -Луис Диас е във Венецуела, става все по-вероятна, а властите я смятат за почти сигурна. В нощта на събота срещу неделя, родителите на Диас бяха отвлечени на бензиностанция в родния му град Баранкас.

Майката на футболиста - Силенис Маруланда, беше спасена за часове от полицията, след като бяха поставени блокади около града близо до границата на Колумбия с Венецуела.
 
Имаше версия, че часове по-късно и баща му е бил освободен, но след това властите отрекоха и дори предложиха награда от 48 000 долара за всяка информация, свързана със случая. Луис Диас пък бе посъветван лично от президента на Колумбия да не напуска Ливърпул, където към момента е най-безопасно за него.
 
Една от основните версии бе, че бащата на Луис Диас вече е прекаран от похитителите през границата с Венецуела, която се намира недалеч от Баранкас.
 

Макар властите да задействаха план "Кандадо" с блокирането на града и граничните райони, то подозренията са, че е твърде късно, защото бащата вече е на територията на Венецуела, а това вече превръща скандала в международен.
 

В акцията участват 500 колумбийски полицаи и военни, в случая е въвлечен лично президентът на страната Густаво Петро, като призивите към него са да използва добрите си контакти в съседна Венецуела, за да бъде намерен изход от кризата. В момента въздушни и сухопътни патрули, както и членове на специалните сили на страната, претърсват планинска верига, която пресича границата на Колумбия с Венецуела и е покрита с гъста гора.
 
Ръководител на операцията по издирването на бащата на Диас е вътрешният министър на Колумбия - Луис Веласко.
 
"Блокирали сме пътищата, всички входове и изходи на Баранкас, както и пътищата към границата. Мобилизирали сме достатъчно хора, но добре знаем как действат похитителите тук, да крият отвлечените в друга страна е далеч по-лесно.
 
Така те ни оставят почти без изход от ситауцията, а Венецуела рядко се заема с подобни случаи, особено за престъпление на наша територия. Правим всичко възможно той да не премине границата, а ако вече е от другата страна, то ще очакваме решителната намеса на нашия президент", заяви Веласко.
 
В момента отвличанията с цел откуп и изнудването на бизнеса се увеличават в Колумбия въпреки усилията на първото ляво правителство на нацията да посредничи за прекратяване на огъня с бунтовнически групи. Престъпници и бунтовнически групи в страната отдавна отвличат цивилни за откуп, за да финансират своите операции.