Сагата "Джемкорп" продължава, включи се и Росен Христов, ГЕРБ и ПП в спор

Коментарът на енергийния министър беше направен, след като от ГЕРБ днес обявиха, че ще сезират ДАНС и МВР по случая с "Джемкорп"

Новини
19:05 - 20 Ноември 2022
3846
Сагата "Джемкорп" продължава, включи се и Росен Христов, ГЕРБ и ПП в спор

В меморандума с Джемкорп "има много нарушения", обяви министърът на енергетиката Росен Христов.

Коментарът на енергийния министър беше направен, след като от ГЕРБ днес обявиха, че ще сезират ДАНС и МВР по случая с "Джемкорп". Меморандум с този фонд беше подписан през март за инвестиции в размер на около един милиард долара в енергетиката, но съмнителни подробности, свързани със собствеността "Джемкорп" предизвикаха искане за прекратяването му.

Меморандумът е подписан без съгласуване между ведомствата, каза министър Росен Христов:

"Такива меморандуми и договори минават през съгласуване в повечето министерства, включително външно, финанси, след което биват одобрявани на Министерски съвет, като Министерският съвет взема решение да упълномощи министъра на енергетиката да приключи преговорите и да подпише такъв меморандум. В този случай тази процедура напълно не е спазена, дори юристите на Министерството на енергетиката – юридическият отдел, са научили за меморандума от медиите".

Договореностите с "Джемкорп" все още са в сила, допълни министърът:

"Тъй като това, което бившият министър е направил, е да изпрати едно писмо с искане за двустранно споразумение и прекратяване според един от членовете на договора, вместо да го прекрати едностранно с едномесечното предизвестие, което е предвидена процедура по друг член. Де факто, като няма отговор от ответната страна и подписано споразумение за взаимно прекратяване, този меморандум де факто все още е в сила. Ние го прекратихме естествено едностранно, но докато не изтече този едномесечен срок, който е предвиден в този член, фактически меморандумът ще бъде в сила и ние няма какво повече да направим", коментира Росен Христов.

От "Джемкорп" могат да предявят финансови претенции към държавата, предупреди министърът.

По-рано в неделния ден ГЕРБ свикаха пресконференция, на която обявиха, че има заплаха за националната сигурност и ще пуснат сигнал до ДАНС и МВР около меморандума с Gemcorp.

„На базата на въпрос до министъра на енергетиката беше установено, че меморандумът с Gemcorp не е прекратен“. Това заяви по време на пресконференция депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова, бивш директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

„Далаверата за 1 млрд. долара, с която цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка, само и единствено е потулена и това се доказва от документи“, каза тя. 

Според нея Кирил Петков е крил доклад на ДАНС три месеца, а на закрито заседание се взима решението за прекратяване.

„Министър Александър Николов казва, че двустранно е прекратен меморандумът с Gemcorp. Това не е така. Министърът на енергетиката изпраща писмо по имейл, с което кани компанията тепърва да правят срещи, ако пожелае. Цялото говорене, че меморандумът е прекратен, е да се замажат очите, а меморандумът да продължи да се изпълнява“, подчерта Трифонова.

Тя допълни, че в Министерството на енергетиката са били унищожавани документи, за да бъдат укрити следи.
„На базата на какво беше избрана Gmecorp като фирма, с която да се подписва меморандум, за който беше станало ясно, че е договор?“, посочи зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

„Ние призоваваме министър-председателя и министъра на енергетиката да оповестят всички документи за тази афера“, допълни Тома Биков.

От "Продължаваме промяната" побързаха да отговорят имейл до медиите, че меморандумът с „Gеmcorp“ е прекратен отдавна и темата е затворена, без абсолютно никакви последствия за държавата. Според ПП повдигането на темата е опит за отклоняване на вниманието от истински важни за хората теми, по които Народното събрание трябва да работи.