Сахарският прах прецаква колите (СНИМКИ И ВИДЕО)

Обилни дъждове се изсипаха над България и Гърция

Новини
17:35 - 24 Април 2024
6659
Сахарският прах прецаква колите (СНИМКИ И ВИДЕО)

Сахарският прах е явление, което се среща нерядко и което може да причини проблеми особено на шофьорите. Защото когато пясъкът бива донесен от ветровете към Европа, което става главно през пролетта до лятото и след това отново през есента, автомобилите биват покрити със слой прах – а той далеч не е безобиден.

Като начало, не трябва просто да седим и да чакаме фазата с праха от Сахара просто да отмине. Но запомнете, че слоят прах може да бъде изгорен от слънцето!

Затова е важно автомобилът да се измие качествено. В никакъв случай не го трийте със суха кърпа и не използвайте чистачките, за да отстраните праха от предното стъкло – фините пясъчни частици могат да подействат като шкурка и да оставят неприятни драскотини.

Препоръчително е да отворите автомобила и да почистите с влажна кърпа покрити ламаринени повърхности или капаци. Важно е кърпата да се изпира добре отново и отново, за да не се разнася мръсотията и за да не се драска боята.

Интериорът също трябва да бъде почистен. Забършете малка част от таблото, така можете да проверите дали прахът е проникнал в купето. Ако има прах, първо минете с прахосмукачка, а след това избършете повърхностите с влажна кърпа.

В последните два дни обилни валежи се изсипаха над България, което доведе до окаян изглед на автомобилите. Особено след като изсъхнаха повърхностите.

Силна пясъчна буря се разрази и в Атина - гъст слой прах. Той започна да покрива гръцката столица още в началото на седмицата, но пикът на бурята бе на 23 април, когато градът буквално стана оранжев от количеството прашинки.

Местните власти посъветваха жителите на Атина да се опитат да прекарват по-малко време навън, докато бурята отмине.

Снимки: Агнес Методиева