Саймън Харис стана най-младият премиер на Ирландия

Свят
16:18 - 09 Април 2024
1231
Саймън Харис стана най-младият премиер на Ирландия

Саймън Харис стана най-младият министър-председател на Ирландия, съобщава "Ройтерс".

Той наследи партийния си колега Лео Варадкар, който остана на поста по-малко от година, за да засили усилията на коалиционното правителство да спре първата изборна победа на лявата партия "Шин Фейн".

37-годишният бивш министър на здравеопазването и висшето образование, най-известен с това, че помогна за насочването на първоначалния отговор на страната срещу COVID-19, миналия месец беше избран без съпротива за нов лидер на "Фине Гейл" - само дни след изненадващата оставка на Варадкар.

Този ход почти гарантира, че Харис ще стане 16-ият лидер на страната с 5,3 милиона души население, и той беше утвърден в парламента, след като си осигури подкрепа от някои независими депутати, както и от коалиционните си партньори от "Фиана Файл" и Зелената партия.

Харис ще се сблъска със същите дълбоко вкоренени проблеми - най-вече със сериозния недостиг на достъпни жилища и безпокойството от рекорден брой мигранти, които доведоха до стагнацията на "Фине Гейл" при Варадкар. В допълнение той наследява коалиционно споразумение, което не дава много възможности за големи нови политически инициативи.

Днес се очаква Харис да обяви промени в своя екип от "Фине Гейл", заемащ седем от 18-те места в кабинета.

Харис напуска университета на 20-годишна възраст, за да работи като политически помощник. Той е избран в парламента на 24 години и е назначен в кабинета, преди да навърши 30 години.

В своя реч на годишната конференция на "Фине Гейл" в събота Харис постави акцент върху закона и реда, помощта за малкия бизнес и възстановяването на връзките със селските избиратели.

Той също така обеща да реши жилищната криза "веднъж завинаги" - нещо, което неговите предшественици също обещаваха - като за първи път предложи удължаване на подкрепата за строителни предприемачи и купувачи, но същевременно призна, че необходимото увеличаване на предлагането ще отнеме години.

Данните от понеделник сочат, че цените на ирландските жилища са се повишили с 6,5% на годишна база през първото тримесечие, което е най-бързият темп на растеж от 2022 г. насам. Проучване на общественото мнение в неделя показа, че жилищата остават най-голямото безпокойство за избирателите.