Сайт за запознанства: Съжаляваме, хакер открадна данните ви

Личната информация на 2,3 милиона потребители изтече в мрежата

Новини
11:01 - 27 Януари 2021
2928
Сайт за запознанства: Съжаляваме, хакер открадна данните ви

Хакер проникна в голям сайт за запознанства след като проби защитата му и разкри публично личните данни на 2,3 милиона души.

В изтеклата поверителната информация, споделена онлайн миналата седмица и принадлежаща на американския уебсайт MeetMindful, се съдържат имена на потребители, имейл адреси и данни за местоположението.

Данните са публикувани на публично достъпен хакерски форум, където мошеници могат да го изтеглят безплатно, каза експерт по киберсигурност, цитиран от в. “Сън”.

Съхранявани във файл с размер 1,2 GB, откраднатите подробности включват идентификационни данни, включени от потребителите, когато се регистрират в MeetMindful, като истинските имена на хората, детайли за тялото, предпочитания за запознанства, Facebook профила, дати на раждане и други.

Изобилието от наличните данни дава възможност да се проследят профилите на хората до истинската им самоличност, съобщи ZDNet. Това излага потребителите на риск от изнудване и злонамерени атаки.

В изявление MeetMindful потвърди, че онлайн е изтекъл „остарял“ списък с потребителска информация. Успокоителното в случая е, че данните не включват личните съобщения на хората или данни за кредитни карти.

"Съжаляваме дълбоко, че това се случи", пише Кийт Груен от MeetMindful в блога на сайта.

Хакерската атака се е състояла на 20 януари и е използвала уязвимост в една от базите данни на компанията, базирана в Колорадо. Слабото място вече е закърпено.

MeetMindful е в процес на свързване с всички потребители, за които се смята, че са засегнати, каза Груен. Той препоръча на потребителите да сменят паролите си.

Това е една от редицата течове на данни, които се случват в технологичните платформи през последните месеци.

Изтеклата база данни на Virgin Media разкри паролите на близо 1 милион потребители миналата година, а British Airways все още компенсира стотици хиляди клиенти, чиито данни бяха откраднати при хакване на данните през 2018 г.