Сайтът на "Хамас" се хоства в Москва

Това повдига важни въпроси относно сътрудничеството на руски компании с терористични организации

Русия
12:50 - 20 Октомври 2023
2743
Сайтът на "Хамас" се хоства в Москва

Уебсайтът на "Хамас" е разположен на руския хостинг VDSina, а руската компания Selectel им помага да поддържат домейна. Това съобщи израелското издание Mezuzah, откривайки нови връзки между терористичната организация, контролираща Ивицата Газа, и Руската федерация.

Офисът на VDSina се намира в Москва. Според съобщения в медиите Selectel, чийто основател е Лев Левиев, им помага да поддържат домейна на "Хамас". Данните от този домейн се съхраняват от Selectel от 2021 г. насам.

Левиев е и съосновател на VKontakte. Известно е, че той има двойно гражданство - руско и израелско. Компанията майка на Selectel се намира в Обединените арабски емирства.

Сега международната общност се очаква отговори на въпросите как е възможно уебсайт на терористична организация да бъде хостван в Русия и какви мерки ще бъдат предприети в отговор на тези изненадващи открития. Това повдига важни въпроси относно сътрудничеството на руски компании с терористични организации и доколко са защитени данните и информацията, съхранявани на сървърите на такива хостинг доставчици. "Хамас" не е призната за терористична организация в Руската федерация.

Разследването за пореден път хвърля сянка върху дейността на руските компании, като повдига важни въпроси за сигурността в интернет и доколко ефективни са съществуващите международни норми в борбата срещу терористичните организации.