Сако осъден на 6 г. затвор като шеф на банда

Боксьора зад решетките за 12 години за наказателни акции

Топ
20:41 - 26 Юли 2020
2785
Сако осъден на 6 г. затвор като шеф на банда

Стефан Бонев-Сако, смятан за човек от тесния кръг на Маргините, е осъден и от апелативния спецсъд като шеф на въоръжена наркобанда. Този път обаче той получи присъда с 1 г. по-ниска от предишната - 6, вместо 7 г. затвор. Според магистратите Бонев само е ръководил банда от 12 души, но не е неин организатор. Присъдата му не е окончателна и може да се обжалва пред Върховния касационен съд (ВКС).

Петима от 13-те подсъдими по делото са оправдани, сред тях е известният Милен Даврански - Катерицата. Останалите са наказани ефективно или условно. Най-сурово е осъден Тихомир Георгиев - Боксьора, който през 2016 г. бе признат за виновен за 7 престъпления, сред тях за участие в наказателни акции срещу наркомани и шанаджии.

Първоначалната му присъда е увеличена с 2 г. - от 10 на 12 г. затвор. В момента Боксьора е в затвора по друго дело с влязла в сила присъда за убийство. Според адвокати съдът е обявил, че при определянето на присъдата не е кредитирал показанията на един от основните свидетели - Христо Ширев. Той е разпитван 2 пъти - веднъж като анонимен свидетел номер 1 по делото и друг път като явен свидетел. В показанията му имало противоречия и затова те няма да бъдат взети предвид.

До произнасянето на апелативния спецсъд всички подсъдими освен Боксьора бяха без мерки за неотклонение, тъй като делото се проточи с години. Сега на Сако е наложена 7000 лв. гаранция и забрана да напуска страната.

Останалите от групата ще чакат окончателното решение на ВКС с мярка за неотклонение гаранция или подписка. Според прокуратурата бандата е действала от 2009 г. до арестите на 26 май 2010 г. По делото има разпити на жертви на саморазправи, на тайни свидетели, полицаи и др. Един от пострадалите бил заплашен: “Ако се оплачеш в полицията, от тебе ще пръска кръв като от заклано прасе.”