Съкращават маршрута на Олимпийския огън

В страната на изгряващото слънце заразените от коронавирус са 189

Актуални новини
11:30 - 27 Февруари 2020
1982
Съкращават маршрута на Олимпийския огън

Маршрутът на Олимпийския огън може да бъде съкратен заради разпространението на коронавируса, предупреди днес Организационният комитет за олимпиадата. Щафетата трябва да стартира на 12 март от Олимп, Гърция.

За възможното съкращаване на олимпийското трасе съобщи ръководителят на организационния комитет Тоширо Муто. 

Щафетата трябва да премине през територията на Япония и Гърция. В Япония тя тръгва на 26 март. В Страната на изгряващото слънце обаче заразените са 189, а починалите - 22-ма. Трима са излекувани.

Олимпийските игри в Токио ще се проведат от 24 юли до 9 август.

До момента 42 страни са потвърдили наличие на коронавирус. В Китай, откъдето тръгна Covid-19, заразени бяха над 78 400, 2 744 са жертвите, а излекуваните над 32 400.

Норвегия, Естония, Дания и Грузия също съобщиха за първи случаи на заразени с коронавирус. Болните по света се увеличиха до общо 82 186 към този час, по данните, излъчвани в реално време от картата, създадена от Университета "Джон Хопкинс".

Тя проследява и визуализира доклади за епидемията, използвайки данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), на Световната здравна организация, Китайските CDC, както и други източници за географско-информационната система.

Министърът на здравеопазването в Грузия съобщи, че мъж, който е пристигнал в страната от Иран е дал положителна проба за COVID-19.

За първи случай на коронавирус съобщи и Норвегия. Пациентът е изолиран. Мъжът се е върнал от Китай. Лекуван е и в момента е под домашна карантина, макар че вече няма симптоми на болестта. До момента в кралството са изследвани над 100 души, всички резултати са отрицателни.

Първи заразен е регистриран и в Дания, съобщава Ройтерс. Върнал се от Италия мъж е под домашна карантина със симптоми на заболяването.

Под домашна карантина е поставен мъж от Естония, който се е заразил след като почивал в ски курорт в Северна Италия.

Късно снощи Румъния потвърди за първи случай на коронавирус. Положителната проба е на мъж, който се е върнал от Италия. Пациентът е хоспитализиран в Инфекциозната болница в Букурещ.

Най-тежко засегнатата европейска държава е Италия, където днес броят на болните достигна 453 души. Починалите са 12, трима - излекуваните. Случаите са концентрирани в Северна Италия, в областта Ломбардия, потвърди ръководителят на департамента по гражданска защита на страната Анджело Борели. Такива има и във Венето.

Излекуваните трима граждани са евакуиран от Ухан италианец, и две жени, които са лекувани в продължение на месец.

По думите на Борели няма заболели деца.

10 града в Ломбардия, Лоди и в съседната област Венето са в пълна изолация. В Ломбардия, Венето, Емилия-Романа, Лигурия, Фриули, Венеция-Джули са въведени строги карантинни мерки. Затворени са музеите, театрите, кината, спортните зали и увеселителните заведения, всички обществени и спортни мероприятия са отменени.

Заразените в Хонконг вече са 91 души. В града са закрити туристическите, културните и спортните обекти, отменени са масовите прояви и учебните занятия. 65 души са хоспитализирани, 24 са изписани, два са смъртните случаи.