Съкровища, открити от Богдан Филов, отиват в музея на нефтения крал на Америка (СНИМКИ)

Древни златни и сребърни накити гостуват в експозицията на Пол Гети, отказал да плати откуп за внука си

Ексклузивно
22:00 - 26 Юли 2023
21236
Съкровища, открити от Богдан Филов, отиват в музея на нефтения крал на Америка (СНИМКИ)

Тракийски съкровища от Археологическия музей в Пловдив заедно с Панагюрското златно съкровище се очаква да се превърнат в хит в Америка. Част от древните находки през 2024 г. ще бъдат изложени в създадения от покойния милиардер, филантроп и нефтен крал Жан Пол Гети музей в Лос Анджелис. Съкровищата ще останат в прочутия културен център цяла година, което е огромно признание.

Пол Гети е известен като нефтения крал на Америка, смятан е за най-богатия човек на земята през 50-те години на XX век. Той превръща имението си в музей, който сега притежава над 50 000 експоната и е един от най-посещаваните в света. 

В музея милиардерът е изложил и предоставя на публиката за безплатно разглеждане десетки хиляди произведения на изкуството. Изборът се съсредоточава основно върху скулптури, картини, рисунки, фотографии, ръкописи. Отделно е изложена античната колекция на Гети, намираща се във Вила Гети, построена по модела на Вилата на папирусите от Херкулан край Неапол.

Преди гастрола зад океана съкровищата на одриските царе ще гостуват в Северна Македония, като част от представителна изложба, организирана от Министерството на културата, Националния археологически институт с музей към БАН и Регионалния архитектурен музей в Пловдив. Те ще останат там за три месеца.

Директорът на Археологическия музей в града под тепетата доц. Костадин Кисьов разкри, че изложбата в частния музей „Пол Гети” се готви от четири години.

По този начин светът ще се докосне до изкуството на древните траки. Сред експонатите ще бъдат златните накити от богатите погребения, открити от известния археолог и премиер на България проф. Богдан Филов в Дуванлий през 30-те години на миналия век.

Историкът е спорна личност в българската политика преди 1944 г. заради присъединяването на България към Тристранния пакт и сключването на съюз с нацистка Германия, но постиженията му като учен са безспорни.

Богдан Филов заедно със съпругата си Евдокия и сестра й Стефана на разходка по река Дунав по случай връщането на Южна Добруджа по Крайовската спогодба през 1940 г.

До 18 ноември в Пловдив пък ще бъде представена изложбата “Власт и сила: Късната бронзова епоха по нашите земи”. В нея основен акцент е Вълчитрънското съкровище, което Националният археологически музей с институт при БАН предостави. То е произведено през бронзовата епоха (3200 – 1200 г. пр. Хр.) която бележи повратен момент в развитието на човешката история.

Посетителите имат възможност да видят 166 движими културни ценности от фонда на НАИМ при БАН. Експонатите включват находки от Изворово, Ада тепе, Семерджиево, Върбица и Горско Косово. Те са допълнени от експонати, съхранявани във фондовете на РАМ – Пловдив, в това число и такива от колекция “Ватеви”.

Вълчитрънското съкровище включва 13 златни съда и е символ на престижа и властта, която е имал неговият древен притежател.

Жан Пол Гети - милиардерът скъперник

Жан Пол Гети е известен и с това, че отказва да плати откуп на италиански мафиоти, отвлекли през 1973 г. 16-годишния му внук Джон Пол Гети III и поискали 17 милиона долара. Милиардерът заявява, че има още внуци, които биха станали потенциални мишени на похитители, само и само, за да му искат пари. „Ако сега дам 1 пени, ще имам 14 отвлечени внуци”, казал дядото.

Четири месеца след похищението, заедно с вестника, пристигнали коса и човешко ухо. Пакетът бил изпратен преди три седмици, но италианските пощи се забавили. Към него имало бележка: „Това е ухото на Пол. Ако не получим парите в рамките на 10 дни, ще получите и другото ухо. С други думи – ще го получавате на малки парченца”. Похитителите намали и сумата, която искали за момчето – 3,2 милиона долара.

И това била прекалено висока цена за Гети. Той отказал да плати повече от 2,2 милиона и то не на похитителите. Отпуснал тези пари на сина си и жена му, с 4% лихва! Внукът на милиардера бил освободен. Когато се обадил на дядо си, за да му благодари, старият Гети отказал да говори с него.