Салвини: Западът трябва да преосмисли санкциите срещу Русия

Новини
08:49 - 05 Септември 2022
3331
Салвини: Западът трябва да преосмисли санкциите срещу Русия

Западните санкции срещу Русия не работят и по същество вредят на Италия, според Матео Салвини, лидер на италианската крайнодясна партия "Лига" и е заявил, че западните страни трябва да преразгледат своя подход, цитира думите му европейската редакция на американския вестник "Политико".

Говорейки на конференция на политически лидери в неделя край езерото Комо, Салвини заяви, че санкциите, предназначени да накажат Москва за нахлуването й в Украйна, всъщност са помогнали на Русия, което е довело до излишък от износ в размер на 140 милиарда долара за една година до юли 2022 г.

"Трябва ли да защитаваме Украйна? Да", каза Салвини. "Но не бих искал санкциите да вредят повече на тези, които ги налагат, отколкото на тези, които са засегнати от тях."

Забележките на Салвини идват само седмици преди италианците да се отправят към урните на 25 септември на извънредни избори, в които се очаква да спечели дясна коалиция, включваща "Лига". Неговите коментари следователно биха могли да предизвикат загриженост относно решимостта на бъдещото правителство срещу Русия сред други политици от ЕС, особено като се има предвид, че един от съюзниците на Салвини в коалицията, лидерът на партията "Италиански братя" Джорджия Мелони, обеща да остане твърдо с НАТО по отношение на строгите мерки срещу Москва. Именно тя се очаква да стане бъдещият премиер на Италия.

Салвини каза, че партията му е подкрепила мерки за подпомагане на Украйна както на национално ниво, така и на ниво ЕС и че няма да скъса със западните съюзници, ако продължат да налагат санкции, но също така призова други лидери да преосмислят тактиката си.

"Ако влезем в правителството, ще променим ли съюзите? Не. Ние оставаме дълбоко, гордо и здраво вкоренени в един свободен и демократичен Запад, който се противопоставя на войната и агресията", каза Салвини. "Но ако приемем инструмент, за да нараним агресора и след седем месеца война той не е наранен, поне обмислянето на промяна ми се струва разумно."

Той твърди, че е необходим европейски отговор, за да се успокоят цените на енергията или хиляди работни места могат да бъдат загубени. "Със сигурност се нуждаем от европейски щит, както по време на COVID-19", каза Салвини.

Лидерът на "Лига" направи подобни коментари през последните дни, пораждайки съмнения относно санкциите, като критиците твърдят, че той повтаря популярна опора, използвана от руското правителство. Той отдавна е обвиняван във връзки и приятелско отношени към Русия и Владимир Путин.

Външният министър на Италия Луиджи Ди Майо от конкурентната партия "Заедно за бъдещето" твърди, че Салвини се противопоставя на санкциите, за да "направи услуга на (Владимир) Путин", и каза, че коментарите му показват, че Салвини и неговите съюзници са разделени по темата.

"Въпросът за санкциите е много ясен в италианската десница: те нямат единна позиция", каза Ди Майо пред Rai TV в неделя.