Сълзи от облекчение и радост

Спорт
15:30 - 19 Декември 2022
2663
Сълзи от облекчение и радост

Вълна от еуфория се разнася по стадион "Лусаил", когато "Ла Албиселесте" побеждава Франция в драматичен финал, за да стане шампион за трети път.

Те скочиха във въздуха. Юмруците им се размахваха от радост. Най-накрая всичко беше свършило и те бяха спечелили.

Гонсало Монтиел току-що бе вкарал решителната дузпа за Аржентина, за да победи Франция в драматичния финал на Световното първенство по футбол в Катар и да стане отново шампион след последния си триумф в Мексико преди 36 години.

На трибуните на препълнения стадион "Лусаил" в неделя хората в синьо и бяло крещяха и се прегръщаха в експлозия от облекчение и ликуване. Това, което предшестваше, бяха 120 минути на хапане на нокти в нормалното време и в допълнителното време, в които Франция на два пъти се наложи, за да доведе резултата 3:3 до изпълнение на дузпи.

"Не мога да опиша чувствата, които изпитвам в момента", каза аржентинският фен Пабло Рамирес със сълзи на очи малко след като капитанът Лионел Меси вдигна трофея.

"Това е най-хубавият ден в живота ми", каза 34-годишният мъж, който пътува до Катар от аржентинската столица Буенос Айрес.

"Най-накрая отново сме шампиони", каза бизнесменът.

"Мина твърде много време. Мислех, че Франция ще спечели след това завръщане. Толкова много се тресях."

Той не беше единственият.

Треньорът на Аржентина Лионел Скалони също беше видимо емоционален, като посвети победата на родителите си.

"Не мога да повярвам, че изстрадахме толкова много в един перфектен мач", каза той след финала.

"Невероятно, но този отбор реагира на всичко."

"Горд съм от работата, която свършиха. При ударите, които получихме днес, това те кара да се чувстваш емоционално. Искам да кажа на хората да се наслаждават. Това е исторически момент за нашата страна."

В мача - вероятно най-вълнуващият финал на Световно първенство по футбол в историята - имаше почти всичко.

Аржентина поведе в 23-ата минута, когато Меси вкара от дузпа, за да стане първият играч, който намира мрежата и в четирите елиминационни кръга на едно и също световно първенство.

Те увеличиха преднината си в 36-ата минута, когато крилото Анхел Ди Мария завърши превъзходна отборна акция, започнала в половината на Аржентина.

Ла Албиселесте остана в контрол до около 10 минути преди края на редовното време, когато френската суперзвезда Килиан Мбапе измъкна едно попадение от дузпа.

А по-малко от две минути по-късно Мбапе зашемети аржентинските фенове с втори гол, който прати мача в продължения.

Меси отговори с втория си гол за вечерта в 108-ата минута, за да покачи Аржентина на 3:2, но игра с ръка в наказателното поле на Монтиел даде възможност на Мбапе да реализира втората си дузпа и Франция отново да изравни.

При дузпите стражът на Аржентина Емилиано Мартинес спаси удара на Кингсли Коман, а Орелиен Чуамени също пропусна целта за Франция, преди Монтиел да вкара четвъртата дузпа на Аржентина и да сложи край на всичко.

Фенът на Аржентина Карлос Руис заяви, че никога през живота си не е бил толкова нервен.

"Сърцето ми беше в гърлото", каза той, описвайки емоциите си след изравнителния гол на Франция в редовното време.

"Едва успях да седя спокойно", каза Руис, който е израснал близо до Буенос Айрес, но сега живее в Тампа, Флорида.

"Беше нервен, но невероятен мач, а за Меси да го спечели най-накрая в последната си Световна купа, той определено вече е толкова голям, колкото Диего Марадона."

Седемкратният носител на "Златната топка" е спечелил всичко, което може да се спечели като част от футболен отбор - с изключение на най-желаната награда.

"Безумно е, че това се случи по този начин", каза 35-годишният Меси пред репортери след мача. "Наистина исках това. Знаех, че Бог щеше да ми го даде. Сега ще му се насладя."

"Погледнете този трофей", каза нападателят на Пари Сен Жермен.

"Той е красив. Изстрадахме много, но го направихме. Нямам търпение да бъда в Аржентина, за да видя колко лудо ще бъде това".

Същото чувстваше и аржентинският фен Аугусто Фасио.

"Нямам търпение да си летя обратно вкъщи", каза жителят на Мар де Плата в Катар.

"Искам да бъда с моите хора, когато отборът се върне у дома. Ще се забавляваме цяла седмица."