Сълзотворен газ срещу ученици на протест в Гърция

Сблъсъците между полицията и малката група са се разразили пред парламента

Свят
15:50 - 01 Октомври 2020
2456
Сълзотворен газ срещу ученици на протест в Гърция

Полицейски части за борба с безредиците в гръцката столица Атина са използвали сълзотворен газ срещу младежи с качулки, които са хвърляли запалителни бомби и факли срещу тях по време на протест на ученици във връзка с рисковете от коронавируса в училищата.

Сблъсъците между полицията и малката група са се разразили пред парламента, след като около 3000 души, предимно гимназисти, демонстрираха, съобщиха репортери на "Франс прес" от мястото на събитието.

Стотици училища в страната са затворени заради протести, като учениците са против решението на Министерството на образованието да разреши класове до 30 участници по време на нарастване на заразените с новия коронавирус.

Близо 400 души са починали в Гърция от вируса от февруари, като процентът на заразяване се е ускорил от август нататък.

Опозиционните партии разкритикуваха правителството с аргумента, че препълнените класни стаи противоречат на правилата за социално дистанциране.

Министерството на образованието контрира, че по-малко от пет процента от класовете в цялата страна са пренаселени.

Ученическите групи също отхвърлят плановете на министерствата да прилагат дистанционно обучение в училища, затворени от седящи места, с аргумента, че много училища нямат необходимата инфраструктура.