Съмнителни дронове летят над АЕЦ в Германия, подозират Русия

Според предварителната версия те могат да бъдат пуснати от руски агенти от кораби в Северно море

Топ
09:06 - 23 Август 2024
2030
Съмнителни дронове летят над АЕЦ в Германия, подозират Русия

Прокурорите в германския град Фленсбург са започнали разследване на дронове, забелязани над индустриалния комплекс ChemCoast Park Brunsbüttel, в който се помещават химически заводи, терминал за разтоварване на танкери с втечнен природен газ и изведена от експлоатация атомна електроцентрала.

„Прокуратурата на Фленсбург потвърждава откриването на предварително разследване по подозрение за дейност под прикритие с цел саботаж във връзка с многократни полети на дронове над критична инфраструктура в Шлезвиг-Холщайн", каза старши прокурорът Бернд Винтерфелд пред Bild.

Според The ​​Spiegel охраната на ChemCoast Park за първи път е забелязала подозрителни полети на UAV на 8 август. Полицията се е опитала да догони със свои безпилотни летателни апарати непознатите дронове, но не е успяла, тъй като нарушителите са летяли със скорост до 100 километра в час и на големи разстояния. В резултат операцията по преследването на дроновете е прекратена.

Използвайки специални устройства за откриване, полицията е установила, че тези дронове не използват достъпна в търговската мрежа технология. Затова тя смята, че това са военни дронове.

Служители на германската служба за държавна сигурност предполагат, че това са руски дронове "Орлан-10," пише Bild. Според предварителната версия те могат да бъдат пуснати от руски агенти от кораби в Северно море.

Това е поредният съмнителен инцидент в Германия през последните няколко седмици.