Само 2 години затвор за син, убил майка си

Мъжът е осъден да плати и направените по делото разноски в размер на 2287.20 лева

Новини
14:36 - 06 Юни 2019
1607
Само 2 години затвор за син, убил майка си

Състав на Окръжния съд в Добрич осъди на 2 години „лишаване от свобода“ 54-годишен мъж за това, че е причинил по непредпазливост смъртта на майка си вследствие на умишлено нанесен зверски побой. Подсъдимият е признат за виновен и по второто му повдигнато обвинение за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие. За всяко от деянията мъжът получи отделни наказания, като съдът определи той да изтърпи по-тежкото от тях - 2 години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим. 54-годишният призна изцяло всички факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт.

Подсъдимият и неговата майка живеели в общо домакинство в шабленско село, но отношенията им били влошени и те често се карали. Подсъдимият системно злоупотребявал с алкохол и биел майка си. По тази причина в Районния съд в Каварна било образувано гражданско дело, по което била издадена заповед за незабавна защита от домашно насилие, която задължавала мъжа да се въздържа от насилие спрямо майка си, както и да приближава жилището й и местата за социални контакти и отдих на разстояние не по-малко от 20 метра.

Около 19.00 часа на 17 септември 2018 г., след като употребил алкохол, в нетрезво състояние, подсъдимият нарушил заповедта и отишъл до дома на майка си. В двора на къщата започнал да се кара с нея, като й отправил обидни и нецензурни реплики, закани с убийство и й нанесъл побой с множество удари. Заканите и отправените реплики били чути от хора в съседните къщи. Непосредствено след това един от съседите видял, че пострадалата жена лежи на двора в безпомощно състояние. Опитал се да я свести, след което извадил телефона си, за да потърси лекарска помощ, но подсъдимият му попречил, като започнал да го дърпа и блъска. Тогава съседът отишъл до магазин в селото, където разказал за случилото се и бил подаден сигнал на телефон 112. Жената била транспортирана с линейка до Спешно отделение в Добрич в много тежко състояние. На следващия ден била приета за лечение в Клиника по неврохирургия във Варна, където на 2 ноември 2018г. починала вследствие на тежка черепно-мозъчна травма.

Постановената от Окръжния съд присъда подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред горната съдебна инстанция. Мъжът е осъден да плати и направените по делото разноски в размер на 2287.20 лева.