Само 22 000 българи са с втори бустерни ваксини

Здраве
12:51 - 20 Юли 2022
1800
Само 22 000 българи са с втори бустерни ваксини

В разгара на лятото поредна ковид вълна се надига в Европа и у нас. С увеличаване на случаите на Ковид-19 нараства и интересът към ваксините. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов обяви, че миналата седмица в работните дни са поставяни между 2500 и 4000 дневно.

"Около 3 млн. дози са налични в страната, основно са от едната РНК ваксина. Препоръката беше в държавите, в които не е постигнато високо ниво на първична ваксинация, усилията в тази насока да продължат. Средните нива в Европа за пълен ваксинационен курс са 72%, докато в България е около 30%. В България първа бустер доза са си поставили 11,6%, докато в Европа са 53%", посочи гостът в студиото.

Около 22 хил. са поставените втори бустер дози в страната ни, а над 2 млн. души са със завършена първична ваксинация, стана ясно още от думите на Кирилов.

"В България има ясни указания да се спазва срока на годност, който е одобрен от Европейската агенция от лекарствата. Той постоянно се увеличава за всички ваксини. Срокът на повечето ваксини беше 6 месеца, след това постепенно за Pfizer беше увеличаван на 9 и 12 месеца. Очаква се допълнително удължаване. Същото е и за ваксината на Moderna. При всички ваксини се наблюдава", обясни Кирилов пред Bulgaria ON AIR.

От две от РНК ваксините се очакват доставки на адаптирани препарати към новите подварианти на вируса. Към септември се очаква да има одобрени адаптирани ваксини на Pfizer и Moderna. Непосредствено след разрешението за употреба ще има доставки на тези ваксини, включително и към България, съобщи директорът на ИАЛ.

Все още официално не е разрешена Ковид ваксинацията на деца под 5-годишна възраст, но той очаква скоро тази възможност да бъде налична в Европа.