Само 3 общини са поискали пари за наводненията

Общество
10:14 - 22 Юни 2023
1747
Само 3 общини са поискали пари за наводненията

Само три общини са поискали помощ от държавата след обилните валежи, които предизвикаха наводнение в Северозападна България в началото на месеца. Това са общините Берковица, Георги Дамяново и Мездра, които са поискали финансова помощ от държавата, за да направят аварийни ремонти на улични настилки, да възстановят  водопроводи, пътни участъци, подпорни стени и др.

Това стана ясно по време на изслушването на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов пред депутатите във връзка с наводненията. Той бе извикан, за да обясни за действията на Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за справяне с последиците от наводненията в различни области в Северозападна България през последните две седмици.

Стоянов обаче обясни, че правомощията на комисията са били прекратени с разпускането на служебния кабинет и се работи по попълването на състава ѝ.

Искания за финансиране могат да постъпват в тримесечен срок.

По-рано през годината са издадени и две решения за одобряване на разходи от резерва за непредвидени разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Те са одобрени от Министерския съвет на 12 април и 2 юни тази година според удължения бюджет, обясни министърът.

"Утвърдената сума за целеви разходи е 80 млн. лева. Общата сума на разпределените до момента средства съответно от 12 април и 2 юни т.г са в размер на 63 053 000 лева, в т.ч има и 24 млн. лева за дейности с превантивна цел", каза министърът.