Само 31 от 703 бомбоубежища могат да се използват

165 са в лошо състояние, обяви шефът на Пожарната Николай Николов

Новини
17:56 - 02 Март 2022
2223
Само 31 от 703 бомбоубежища могат да се използват

31 от 703 бомбоубежища в страната са в добро състояние и могат приютят хора до 30 дни. Това съобщи пред вътрешната комисия в парламента шефът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

187 са в задоволително състояние - човек може да се скрие от взрив. Неизползваеми са 101, а 165 - в лошо състояние.

В бройката не се включват паркинги на молове.

По непотвърдена информация, на територията на София съществуват над 500 подземни скривалища, но едно от най-големите бомбоубежища остава метрото.

"Метрото представлява огромна подземна инфраструктура. Това са 46 км тунели, 42 подземни метростанции, всички те могат да бъдат използвани в екстремни ситуации като укритие, тъй като всички конструкции на метрото са изчислени да могат да издържат на почвени натоварвания, подземни води, сеизмични въздействия, също така и ударна вълна", увери директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев днес в тв ефира.

Според нето това е перфектно укритие.

"Капацитетът на метростанциите е между 450 и 500 хиляди, тъй като различните метростанции имат различна площ. Общо могат да поберат до 900 000 души. В метрото има основна вентилация, всяка метростанция има по 2 мощни вентилатора, така че тази вентилация осигурява необходимия въздух както за пътниците, така и в екстремна ситуация. Метрото има електрозахранване, независимо от различните кръгове", допълни инж. Братоев. Той подчерта, че дори да бъде спряно цялото електрозахранване в града, метрото има акумулаторни помещения, които осигуряват аварийно електрозахранване за близо 72 часа.