Само 53 % от българите смятат, че ЕС е полезен за страната ни

Новини
12:52 - 03 Октомври 2024
1780
Само 53% от българите смятат, че ЕС е полезен за страната ни

Европейският парламент публикува ново проучване на Евробарометър, което разглежда поведението на гражданите на ЕС по време на европейските избори и основните теми, които ги мотивират да гласуват.

Основните приоритети, посочени от гласоподавателите, са нарастващите цени и разходите за живот (42%), както и икономическата ситуация (41%). В България тези теми също доминират, като 56% от анкетираните посочват нарастващите разходи за живот и 53% - икономическата ситуация.

Българските избиратели също така изтъкват социалната закрила и достъпа до здравеопазване като важни фактори, за разлика от средното за ЕС, където този въпрос е на по-заден план. Високият процент на участие в изборите, както и доверието в ЕС, са ключови теми в проучването,

като 60% от анкетираните българи са оптимисти за бъдещето на ЕС,

въпреки икономическите предизвикателства.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола отбелязва, че тези резултати подчертават важността на ангажимента на институцията да работи за подобряване на качеството на живот в Европа. Според Мецола, Европейският парламент ще продължи да се фокусира върху теми като разходите за живот, върховенството на закона и демокрацията.

Подкрепата за членството в ЕС остава висока, като 70% от европейските граждани вярват, че страната им се е възползвала от членството. Въпреки това, България регистрира най-ниското ниво на подкрепа по този показател -

само 53% смятат, че членството е от полза за страната им.

Проучването е проведено между 13 юни и 8 юли 2024 г. и включва 26 349 граждани от всички държави членки на ЕС.