Само бабички работят в детските градини

Общество
10:16 - 08 Ноември 2019
2606
Само бабички работят в детските градини

Почти всяка четвърта медицинска сестра, работеща в детска ясла или градина е в пенсионна възраст. Това сочат данните на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Общият брой на медицинските специалисти, които работят в детските заведения е 4412 души. Около 1000 от тях са пенсионерки. Средната възраст на работещите в яслите и градините е 54 години.

Основните причини, заради които специалистите избягват да работят там са ниските заплати, големият брой деца, високите изисквания на родителите и отговорността за живота и здравето на децата, която няма с кого да споделят.

Румяна Владева е сред най-младите в екипа медицински сестри в ясла "Мечо Пух".  "Моята работа в тази сфера е от 5-6 години като период. Смятала съм, че ако обикна едно дете и му го показвам, родителят ще го приеме на прима виста, но съвсем не е така", споделя Румяна Владева пред bTV.

Освен недоверието на родителите се добавят ежедневният стрес и сравнително ниското заплащане, което прави професията още по-трудна.