Само България и Румъния нямат система за проверка на фалшиви лекарства

Общество
10:46 - 01 Август 2019
1480
Само България и Румъния нямат система за проверка на фалшиви лекарства

Само България и Румъния са вън от европейската система за проследяване за фалшифициране на лекарствените продукти, обяви Деян Денев – председател на Българската организация за проверка на лекарствата, цитиран от БНР. 

"Последните седмици има по-интензивен процес на свързване на аптеки, и не само свързаните аптеки проверяват много повече опаковки, отколкото досега, но за съжаление голям е процентът все още, който остава от несвързани аптеки, и надяваме се, тъй като все пак е летен период, по-трудно се правят сериозни промени, септември месец това да бъде окончателно преодоляно",заяви Деян Денев.

Председателят на Асоциацията на аптеките в България Николай Костов прогнозира, че не всички аптеки в България ще успеят да внедрят системата за проследяване за фалшифициране на лекарства.

"Има много малки аптеки, които не им е посилно, а и няма никакъв смисъл да го правят, защото те просто имат съвсем символични доходи. Те работят сами в аптека, съвсем различна организация имат, но са важни от социална гледна точка. Има и такива, които вече затвориха. Чак като почнат да ги глобяват, проверяват, най-вероятно и тогава ще затворят някои от тях. Борим се да има аптеки в малките населени места, от друга страна, ги унищожаваме с някакви подобни актове", посочи Костов.