Само две държави ще оцелеят при ядрена война

Актуални новини
15:26 - 17 Септември 2024
3488
Само две държави ще оцелеят при ядрена война

С началото на пълномащабната война в Украйна през февруари 2022 г. се увеличи и опасността от ядрена война. Руският президент Владимир Путин не се уморява да заплашва Украйна и Запада с ядрен удар. Кремъл и целият му властови апарат многократно подчертават ядреното превъзходство на Русия.

Но какви са шансовете ни за оцеляване, ако наистина избухне ядрена война? Разследващата журналистка Ани Джейкъбсън, която е прекарала години в изучаване на ефектите от ядрената война, обясни в подкаста The Diary of A CEO, че

има само две страни в света, които биха оцелели в ядрена война: това са Австралия и Нова Зеландия, пише news.de.

Според експертката около пет милиарда души ще умрат през първите 72 часа на ядрена война. Останалите три милиарда души ще се борят за оцеляване.

Светът буквално ще гори и гъстият дим ще предизвика миниатюрна ледникова епоха, която би направила невъзможно хората да отглеждат храна.

По-голямата част от света, особено средните географски ширини, ще бъдат покрити със слой лед. Места като щата Айова и Украйна няма да бъдат нищо друго освен... сняг. Много хора ще умрат поради ядрената зима и произтичащия от нея недостиг на храна. Към това се добавя и смъртоносната за човека и природата радиация.

Според нея единствените места, където все още ще може да се практикува земеделие след ядрена зима, са Австралия и Нова Зеландия. Причините са чисто географски.

Според Statista.de Русия има 4489 ядрени бойни глави, което я прави силата с най-големия ядрен арсенал в света. Той е достатъчен, за да унищожи нашата планета няколко пъти. За сравнение: САЩ са с втория по големина ядрен арсенал в света с 3708 активни бойни глави.