Само един е вкарал по-бързо 100 гола от Холанд в Англия

Едва ли скоро ще бъде подобрено постижението на Дейвид Холидей с екипа на Съндърланд

Новини
11:50 - 27 Септември 2024
755
Само един е вкарал по-бързо 100 гола от Холанд в Англия

В последния кръг във Висшата лига на Англия, само преди няколко дни - на 22 септември 2024-а, норвежецът Ерлинг Холанд отбеляза своя гол №100 в елита, което само по себе си е изключително постижение. Върлинестият нападател стори това след само 105 мача с екипа на Манчестър Сити.

В цялата история на английският елит от 1888 година насам само един играч е достигнал кота "100"по-бързо от Холанд и то само с... един мач.

Шотландецът Дейвид Холидей прави това след 104 двубоя с екипа на Съндърланд през далечната 1928 година. В цялата си кариера за "черните котки" Холидей реализира общо 165 попадения в 174 срещи.

Любопитното е, че той поставя рекорда през януари 1928 г. Шотландецът, който в този ден вкарва два пъти при визитата на Нортхемптън Таун в турнира за Купата на Англия, по-късно се присъединява към Сити - бъдещият клуб на Холанд.

И не случайно Дейв е обявен за един от най-великите играчи на Съндърланд за всички времена със своите способности пред гола.

За Съндърланд сезонът 1928/1929 г. е свързан с един човек и неговите изключителни голмайсторски подвизи. Общо 43 попадения на Дейв Холидей поставят рекорд за най-много попадения за една кампания, отбелязани от играч на "червено-белите", и превръщат Горещия в най-страховития голмайстор в страната по онова време.

Легендарната фигура на Евертън - Дикси Дийн, е на второ място във вечната класация заедно с Ерлинг Холанд. Любопитното е, че Дийн достига трицифрено число попадения в първите 105 срещи за "карамелите" също през 1928 година и то само девет дни след Холидей.

Друга легенда - Джими Грийвс, също е забележителна фигура в тази класация. Той вкарва 100 гола за Челси след 109 мача, а след това отбеляза и 100 попадения за Тотнъм след 136 двубоя.

Е, сега, с попадението си в 9-ата минута на "Етихад" срещу Арсенал (2:2), Ерлинг Холанд става най-бързият от 96 години насам, който вкарва 100 гола.

Нападателят на Манчестър Сити доминира в рекордите по отбелязани попадения след преминаването си във Висшата лига преди две години.

Когато Ерлинг Холанд наниза девет гола в първите си пет мача в лигата за "гражданите", в медийното простронство се публикува информация за това какви рекорди може да счупи, което накара някои да твърдят, че подобен анализ е преждевременен. Но норвежецът в онази неделя стана най-бързият от 96 години насам, който достига 100 гола за един английски клуб от Висшата лига във всички състезания.

Но нека се запознаем с нещо друго историческо

24-годишният Холанд достигна двуцифрен резултат в лигата след само пет мача. Невероятно е, че на скандинавеца му бяха необходими само 105 мача, за да отбележи 100 гола за Ман Сити, което е най-бързото постижение на всеки играч заедно с Кристиано Роналдо - в петте водещи лиги от 2000 г. насам.

Холанд и Роналдо са двама от най-великите голмайстори в историята, но кои други звезди са натрупали 100 гола най-бързо за своите клубове?

Откакто премина в Ман Сити от Борусия Дортмунд през 2022 г., Холанд бележи голове с невероятна скорост. Най-ценният играч в света според трансферните сайтове можеше да задмине рекорда на CR7 в Реал Мадрид миналата сряда в Шампионската лига срещу Интер Милано, но не успя да вкара, преди да изравни португалската суперзвезда срещу Арсенал.

На Роналдо му бяха нужни само 105 срещи, за да отбележи 100 попадения за "белия балет" след преминаването си от Манчестър Юнайтед през 2009 г. - при тримата треньори на испанските гиганти той вкарваше средно по над един гол на мач.

Както показва статистиката, португалецът присъства два пъти в списъка на десетте най-добри, след като достигна границата от 100 попадения с Ювентус в 131 мача - наравно с Рууд ван Нистелрой за "червените дяволи".

В класацията са включени и някои от най-емблематичните нападатели през последните две десетилетия, като Луис Суарес заема третото място, след като достигна стоте си гола с Барселона само за 120 мача.

Непоследствено след Канибала от Уругвай се нарежда Златан Ибрахимович, който достига като "100" с екипа на ПСЖ след 124 двубоя зад гърба си.

Единственият играч в списъка на топ 10, който не е играл предимно като нападател, е Килиан Мбапе, като френската суперзвезда често играеше отляво за бившия си клуб ПСЖ.

Едисон Кавани заема седмата позиция със 135 мача за Наполи, веднага след него е Роберт Левандовски, който записа това постижение слез един двубой повече с фланелката на Байерн Мюнхен.

А топ 10 допълва италианската голова машина Кристиан "Бобо" Виери - след 138 срещи за Интер.