Само петима инспектори следят пилотите

Започват масови проверки на летища и самолети заради авиокатастрофите

Новини
13:30 - 13 Юни 2019
1971
Само петима инспектори следят пилотите

Силно текучество на инспектори, които да проверяват пилотите, има в администрацията, показва анализ на транспортното министерство след зачестилите авиокатастрофи с фатален край през последните месеци.

Изясняването на причините продължава и в момента. Едва година е срокът за задържане на проверяващите лица в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА).

Едва петима са в момента инспекторите, по изискванията това трябва да са пилоти с много летателни часове, но работата в държавната администрация за тях не е атрактивна заради заплащането и други причини, обяви пред журналисти транспортният министър Росен Желязков.

Затова се работи за повишаване на квалификацията и надзорната дейност на ГВА. За проблема търсим помощ и от Европа. Следващия месец ще бъде сключено споразумение между въздухоплавателната администрация и Европейската агенция по безопасност, шефът идва на посещение у нас.

Междувременно започват проверки на малките летища, площадки и самолетите, които са регистрирани на наша територия. Ще се търси и причината у нас да летят и множество малки самолети, но под чужд флаг, като и те ще бъдат обект на проверките.

Основно ще се търсят причините защо са регистрирани в чужбина, а не у нас, обяви транспортният министър Росен Желязков. Срокът на инспекцията е два месеца. Но парапланери и други подобни летателни средства няма как да бъдат проверявани или да попаднат под надзор, допълни министърът.

До 90 дни след отварянето на офертите за концесия на летище София трябва да приключи работата на комисията, която ги оценява.
Това означава, че до средата на юли трабва да бъде избран концесионер, обяви пред депутатите от транспортната комисия Росен Желязков. Към настоящия момент е в ход обсъждането на предложенията на офертите за концесията за летище "София" в тяхната пълнота.

Предстои обявяване на нов търг за концесия на летището в Пловдив до два месеца, допълни ресорният министър пред депутатите.

Снимка: Монитор