Само по 300 лв. на стопанин, без значение колко прасета е изклал

Икономика
17:17 - 10 Август 2019
4845
Само по 300 лв. на стопанин, без значение колко прасета е изклал

Обезщетение в размер на 300 лева ще получат свиневъдите, изпълнили доброволно заповедта за умъртвяване на прасетата в личните си стопанства. Скандалното е, че сумата е твърда, независимо колко животни се налага да убият.

Това обяви областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова по време на ежеседмичното заседание на Областната епизоотична комисия в старата столица, пише „Борба“. 75 процента от парите идват от Европейския съюз, а останалите – от държавната хазна.

Губернаторът информира още, че започва изготвянето на списъци за броя заклани свине от обекти тип „заден двор“ в 20-километровите зони около индустриалните ферми в Лясковец и село Българско Сливово, които ще се използват като базова информация.

Събирането на данните обаче тотално се обезсмисля от факта, че колкото и животни да е отглеждал и умъртвил всеки стопанин, той ще получи само 300 лв. Свиневъдите от региона недоумяват още защо едва сега ще се броят изкланите прасета, а това не е свършено, преди да се издаде и пристъпи към изпълнението на заповедта за убиване на животните.

Списъците трябва да бъдат предадени в Областна администрация до 13 август, а ангажирани в изготвянето им са кметовете, кметските наместници и ветеринарните лекари в засегнатите райони.

Методът за набиране на информация също предизвика недоумение и много неизвестни. В Лясковец и прилежащите села свиневъдите попълват декларации, в които вписват своите лични данни и броя на закланите прасета.

В търновските, горнооряховските и павликенските села пък изобщо не са чували, че са нужни подобни документи. Объркването тотално е обзело стопаните, които заради създадения хаос не вярват, че ще получат обявеното обезщетение.

Хората нямат яснота и след колко време трябва да се извърши дезинфекция и какви препарати са необходими, затова настояват служители на Териториалната агенция по безопасност на храните да започнат лични срещи със свиневъдите.