САМО ПРЕД LUPA.BG: Говори адвокатът, върнал Кирил Добрев и Паргов в пленума на БСП

Албина Томова не просто спечели делото срещу Корнелия Нинова, а се изправя срещу нея на изборите в Благоевград

Ексклузивно
16:00 - 09 Март 2023
6911
САМО ПРЕД LUPA.BG: Говори адвокатът, върнал Кирил Добрев и Паргов в пленума на БСП

Двоен изборен удар може да понесе шефката на БСП Корнелия Нинова на 2 април, силно притеснени са придворните й в партията. А причината за сгъстяването на облаците над нея се корени в бурята, носена от двамата водачи на "ЛЕВИЦАТА!", срещу които тя се изправя в Благоевград и лидерския 25-и МИР в столицата. Оказва се, че левият съюз е избрал да влети в първите си избори не просто със силни фигури, а с истински гамбит в лицето на... осъдителката на Нинова, разкриват наши източници. 

Lupa.bg се свърза с първата в кандидатдепутстката листа на "ЛЕВИЦАТА!" в 1 МИР - адвокат Албина Томова, която води делото на Калоян Паргов и Кирил Добрев срещу "Позитано" 20 миналата година, когато противоуставно бяха изключени от състава на Националния съвет.

Тъкмо Томова сезира Върховния касационен съд и изведе делото докрай, с което висшите магистрати постановиха без право на обжалване - Паргов и Добрев са напълно легитимни членове на пленума.

И въпреки че на последния бузлуджански събор съратниците на Нинова твърдяха, че решението на Софийския градски съд е напълно легитимно и няма как да се оспорва,  "Позитано" 20 се сблъска с абсолютен прецедент в лицето на окончателното становище на ВКС.

"СГС не беше съобразил обстоятелства като това, че двамата са изключени противоуставно - на неприсъствено заседание, че не им е дадена възможност да изложат техни становища, че решението на пленума тогава е взето без мотиви и без основание", обяснява адв. Томова. И разкрива, че в мига, в който магистратите от ВКС са се заровили по-детайлно в казуса, той се е избистрил и съдебният състав е бил категоричен, заедно с прокурора по делото - и на Паргов, и Кирил Добрев са нарушени правата в партията. 

Въпреки всичко това обаче Нинова отказва да изпълни решението на ВКС и продължава да не допуска нито единия, нито другия до гласуванията на Националния съвет. 

Затова и има жалба, подадена срещу нея в прокуратурата, по която и в настоящия момент тече проверка.

А самата соцпредседателка вече се е сдобила с глоба в началото на годината - за неявяване по призовката на държавното обвинение и отказа й да предостави изисканите от прокуратурата доказателствени материали. Нинова се е бръкнала с 2 бона по въпросното наказание.

В същото време над главата й се е надигнала нова вълна съдебни искове - заради 14-мата изключени на заседанието на конгреса през февруари. Куриозното - сред тях отново е и Кирил Добрев. Според адв. Томова се чака заявлението й до съда за отписването им, след което ще започне и пороят от дела. 

Водачът на "ЛЕВИЦАТА!' в Благоевград е готов на дебат с председателката на Столетницата. Но по думите й желание за разговор между опонентки в подобен формат засега поне не е демонстрирано. Иначе, казва адв. Томова: 

"С най-голямо удоволствие бих я попитала - като как се мисли, че може да се изживява като един от стожерите на съдебната реформа, след като не спазва и не се съобразява с решенията на съда и не уважава призовките, връчени й от прокуратурата?".

В 25-и МИР ситуацията за Корнелия не била никак по-различна. Там срещу нея от новото ляво обединение, начело с Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков и Георги Кадиев, пък ребром то прати известната психиатърка Цветеслава Гълъбова. 

Любопитната подробност е, че д-р Гълъбова, макар и непознато за активната политика досега лице, всъщност има зад себе си гласовете на радевистите.

Именно тя бе от основните фактори в Инициативния комитет по издигането на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат на "Дондуков" 2. При това в момент, когато Нинова бе подела пореден рунд от боксовия мач на "Позитано" 20 срещу държавния глава, напомнят запознати.