Само в Lupa: Кокаинът в „Слатина” се стопи до 20 кила?

Общество
18:20 - 07 Февруари 2020
16678
Само в Lupa: Кокаинът в „Слатина” се стопи до 20 кила?

Заловеният кокаин в столичния квартал „Слатина” на 31 януари не е 500 кг, каквато информация се появи в публичното пространство. Дрогата ненадейно се стопи до едва 20 кг, разкриха пред Lupa.bg столични криминалисти.

 Наркотикът не е бил във всички кашони с лайм, а само в стотина, издават разследващите.

От Агенция „Митници” нито потвърдиха, нито отрекоха тази информация. Те обясниха, че поради започналото досъдебно производство не могат да правят изявления с конкретни данни. От спецпрокуратурата също отказаха да уточнят количеството на кокаина. „Наблюдаващият прокурор е по задачи и не можем да го попитаме. Във вторник ще стане ясно, тъй като тогава ще бъдат готови експертизите”, обясниха от държавното обвинение.

Главният експерт в програма „Сигурност” на Цeнтъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов предположи, че 500 кг дрога не може да са за нашия пазар и за това ще бъде пренесена в страни от ЕС.

„Балканският регион е по-малко трасе за доставка на кокаин. През 2002 г. бе извършено най-голямото залавяне. То не бе извършено в България, но се смяташе, че щеше да мине през България. Тогава бяха заловили 3 т кокаин под формата на картофено пюре”, припомни експертът.

В същото време посолството на САЩ София поздрави българските правоохранителни органи за успешната операция с кокаина.

„Американската администрация за борба с наркотиците (DEA) и испанската национална полиция подпомогнаха Главната дирекция за борба с организираната престъпност на България в разследването и операцията от 31 януари 2020 г., които доведоха до най-голямата конфискация на кокаин в България през последните повече от десет години”, пишат от посолството на САЩ в съобщение до медиите.