Удар на Lupa.bg: Кокаинът от „Слатина” бил за ЕС?

У нас
18:00 - 03 Февруари 2020
4197
Удар на Lupa.bg: Кокаинът от „Слатина” бил за ЕС?

Кокаинът, намерен в кашони в столичния квартал „Слатина”, не е бил предназначен за българския пазар, а за страните от ЕС. Това заяви пред Lupa.bg главният експерт в програма "Сигурност" на Цeнтъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. По думите му 500 кг дрога са голямо количество за нашата страна и той е трябвало да отиде в страни от ЕС. 

Наркотикът най-вероятно е щял да бъде предлаган във Франция, Германия, Испания и Англия, предположи Безлов. По данни на доклад за 2019 г. най-много кокаин е хванат на европейските граници. 140 т са заловени при употреба на 120 т в ЕС през 2017 г.  

Според Тихомир Безлов по-рядко се използват Балканите за пласиране на  дрогата. Страните, през които се пренася, са Румъния, България и Сърбия.  

„Балканският регион е по-малко трасе за доставка на кокаин. През 2002 г. бе извършено най-голямото залавяне. То не бе извършено в България, но се смяташе, че щеше да мине през България. Тогава бяха заловили 3 т кокаин под формата на картофено пюре”, припомни експертът.

Той допълни, че досега са залавяни количества от дрогата в статуетки, в брони на селскостопански машини, а вече и в кашони.