Само в Lupa.bg: 150 служители напуснаха вкупом Nexo днес

20 души са привлечени като свидетели, за някои съществувала опасност за живота

Новини
18:56 - 13 Януари 2023
16840
Само в Lupa.bg: 150 служители напуснаха вкупом Nexo днес

Над 150 служители на "криптобанката" Nexo са подали молба за напускане в един-единствен ден - днес, петък, 13 януари. Това се случва само ден след мащабната акция срещу дружеството, научи Lupa.bg. Въпреки колосалните заплати, които фирмата дава на разработчици, програмисти, финансисти и мениджъри, по-голямата част от тях са решили да си търсят ново работно място.

По-рано днес стана ясно, че четирима души от ръководството са привлечени като обвиняеми по мащабната акция. Повдигнато им е обвинение за това, че от 2018 до 12 януари 2022 г. в България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е ръководил организирана престъпна група. Тя е създадена с цел да извършва съгласувани в страната и в чужбина престъпления – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз, изброи Сарафов. Предвидените наказания по тези обвинения са за лишаване от свобода над 3 години.

Припомняме, че а акцията срещу Nexo в четвъртък бяха претърсени 15 адреса, разпитани са над 20 свидетели, които ще бъдат включени в програмата за сигурност, защото имат опасения за живота си. Иззети са огромен брой компютри, пари и криптоактиви, съобщи зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.