Само в Lupa.bg: 2000 остават без работа заради водната криза в Перник

Икономика
14:00 - 08 Януари 2020
3840
Само в Lupa.bg: 2000 остават без работа заради водната криза в Перник

Близи 2000 души остават без работа заради водната криза в Перник. Такъв е броят на служителите общо по трудови правоотношения и граждански договори към стоманения завод, който остава без достъп до вода и работата му може принудително до спре до дни, разкриха източници от Lupa.bg. 

Стоманопроизведството е спряно за редовна профилактика и трябва да се възобнови на 10 януари. Предприятието има подписани договори за износ, но заради режима всички те може да бъдат суспендирани. 

Предприятието е поискало 10 хиляди кубика от „Студена“ за януари и 20 за февруари, но кметът Станислав Владимиров даде заявка, че няма да ги отпусне. "Да си намерят начини", бе краткият коментар на градоначалника. До момента от ръководството на предприятието, което е под шапката на компанията "Просал Тюбс АД", не са излезли с официално съобщение. Управляващият представител на дружеството Константин Стаменов обаче предупреди, че всички поръчки към завода ще трябва при това положение да се преместят към други предприятия от групата извън пределите на страната. 

Грубите сметки показват, че ако 1500 работници бъдат пуснати в неплатен отпуск, това ще засегне 4000 души - заедно със семействата им. От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че нивото на “Студена” не позволява да се отговори на искането на “Стомана”.

Справка на Lupa.bg разкри, че според търговските регистри компанията, управляваща завода, осигурява здравно и социално 1092 души. Останалите работници не са на трудови договори. "Стомана Индъстри" се представлява от следните членове на Съвета на директорите, действащи заедно: Василиос Папантониу и Николаос Мариу.