Само в Lupa.bg: 3 леви листи се надбягват на евровота

Настоящите евродепутати от БСП се явяват на изборите с партия-носител

Ексклузивно
15:50 - 14 Март 2024
6504
Само в Lupa.bg: 3 леви листи се надбягват на евровота

„Очертават се поне 3 леви листи за евроизборите. Което, разбира се, ще е от полза само на не-левите. Върви самоизтощение на лявото в България”. 

Това предупреждава гласоподавателите в левия спектър бившият червен зам.-министър на финансите Георги Кадиев с пост във фейсбук.

Кои обаче са трите леви формации, които той визира? На първо място за мандат в европаллрамента, разбира се, ще се борят социалистите на Корнелия Нинова. Въпреки че водачът на БСП все още не е ясен окончателно, е ясно друго – че в листата на столетницата място сред първите ще намерят Кристиан Вигенин и Драгомир Стойнев. С края на настоящия парламент изтичат и техните мандати в родното Народно събрание.

Според актуалния устав на БСП те нямат право да се кандидатират повече за депутати у нас. Точно затова ще разчитат партията-майка да се погрижи за тях, като ги изпрати на гурбет в европарламента.  

Втората лява формация, която се гласи за избори през юни, е “Левицата”, ситуирана около Костадин Паскалев. Още през януари Lupa.bg информира, че новосформираният политически субект ще участва на евровота и това е вбесило БСП и лидерката й Корнелия Нинова.

Третата партия с леви кандидати за парламента в Брюксел все още не е ясна. Но която и да е тя, ще се превърне в партия-носител за настоящите евродепутати на БСП, които отдавна са низвергнати на „Позитано” 20.

Сергей Станишев, Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов със сигурност няма да намерят място в листата на БСП – нито челно, нито по средата – заради конфронтацията си с Корнелия Нинова. Затова те вече са намерили решение как отново да се борят за място в европарламента.

„Четиримата са се спрели на варианта с партия-носител, като нейната конкретна абревиатура няма никакво значение, защото те са водещите – с популярността и името си разчитат на това да дръпнат достатъчен брой гласове в своя полза”,

коментираха пред Lupa.bg социалисти от „Позитано” 20. И с притеснение вметнаха, че левите на евровота едва ли ще са само три формации.