Само в Lupa.bg: 400 сватби отидоха на кино заради коронакризата

Общество
21:46 - 12 Май 2020
3272
Само в Lupa.bg: 400 сватби отидоха на кино заради коронакризата

Близо 400 сватби у нас са били отложени за следващите месеци или са били отменени заради коронакризата, показа проверка на Lupa.bg в българските общини.

По време на двумесечното извънредно положение, което приключва на 13 май, сключването на брак не беше забранено, но в ритуалните зали се допускаха само младоженците, кумовете и фотограф. От няколко столични зали за радостни обреди потвърдиха, че от средата на март досега сватбите са били два и дори три пъти по-малко в сравнение с минали години. 

Четири пъти са намалели сватбите във Видин за периода от влизането в сила на извънредното положение до момента и вместо очакваните 20 е имало едва 5 бракосъчетания.

Тези, които решиха да не отменят вричането си във вярност на любимия обаче бяха принудени да отменят или отложат за по-добри времена пищните купони. Тепърва хората ще обсъждат с ресторантьорите как ще се връщат вече заплатените куверти, ако все пак младоженците са решили да не празнуват с гости, въпреки първоначалната си идея и разпратените покани.

Април и май са сред месеците, в които има доста сватби, но тази година пандемията наложи тотална промяна на плановете и много двойки сега няма да си кажат "Да", коментираха от Общинския обреден комплекс в Бургас. Подобна е и ситуацията във Варна.

Проучването на Lupa.bg показа, че в София и Пловдив на празничния 24 май, който се пада и в неделя, от началото на годината имало планирани общо над 40 сватби, но близо половината от тях са били пренасочени за други дати. Макар тогава вече България да не е под карантина хората все още се страхуват да се събират в затворени пространства.

Днес властта разреши изнесените ритуали на открито, като наша проверка показа, че част от столичаните, които са планирали да слушат Менделсон в София през март или април са отложили сватбите и дори са ги пренесли на морето или в старопрестолната столица Велико Търново. Созопол, Царево, Варна, Несебър също са сред желаните дестинации от българите за изнесен сватбен ритуал.

Част от желаещите да сключат брак тази година са отложили сватбата направо за следващата 2021 година, защото отначало пренебрегнали суеверието, че през високосна година не бива да се женят, но пандемията им дала знак, че в крайна сметка е по-добре да преместят радостното събитие.