Само в Lupa.bg: 6 печки скараха затворници и шеф на пандиза

Омбудсманът откри нередност в Софийския централен затвор

Общество
16:33 - 06 Октомври 2022
3380
Само в Lupa.bg: 6 печки скараха затворници и шеф на пандиза

Истинско напрежение в Софийският централен затвор се разиграло през последната седмица със застудяването на времето на 5-я етаж на най-големия зандан у нас, научи Lupa.bg от лишени от свобода. Екшънът става заради 6 печки, които Омбудсманът е разпоредил да се доставят за лечебницата на затвора още миналата година, за да топлят лишените от свобода.

Новият шеф на пандиза Васил Кордев обаче пише докладна записка, че инсталацията е слаба и взима уредите за затопляне. Малко след това печките се оказват в кабинетите на мед. сестрите и близки хора на началника като въпреки "слабата инсталация" вече се пускат в употреба. 

Във вторник Омбудсманът прави проверка и установява, че печките не се използват при лишените от свобода, въпреки началното им предназначение. Затворниците мръзнели и тракали със зъби от студ.

Лишени от свобода разказват пред медията ни, че проблемът с парното на пети етаж е от години, защото тръбите са запушени с кал и до там не достига изобщо топлина. 

Именно заради това Омбудсманът взима решение и разпорежда да се закупят печки, които да топлят лишените от свобода. 

Още преди да е настъпила студената зима обаче се оказва, че електрическите печки няма да греят в полза на арестантите. 

Lupa.bg очаква скоро в най-големият ни зандан да станат рокади и бившият шеф на затвора Десислав Трайков да се върне на "бял кон".