Само в Lupa.bg: Абстрактен графити-стенопис скара столичани

13:56 - 08 Юли 2019
3907
Само в Lupa.bg: Абстрактен графити-стенопис скара столичани

Абстрактен графити-стенопис, който изникна на улица "Париж" в София в последните дни, скара столичани. Социалните мрежи жужат от всевъзможни коментари върху картината, която отне на известния творец на улично изкуство с прякора BOZKO около седмица да я довърши. Между "върховно" и "уродливо" са мненията на стотици, зърнали интересното изображение на свръхслаб ангел със сиви крила и клюн върху досега сивата стена в близост до бул. "Дондуков". 

Полемиката надхвърли традиционния спор "за" или "против" и се прехвърли в друг рефрен: дали столичани предпочитат старите фасади с комунистически лозунги и облицовъчни камъни от типичния ленински стил, или харесват, макар и по-разчупеното за традиционния вкус, модерно изкуство. 

Авторът на най-новия колосален стенопис от над 15 метра е Божидар Симеонов-BOZKO, който е сред създателите на проекта Urban Creatures за монументална градска живопис. Симеонов е възпитаник по стенопис на Националната художествена академия и зад гърба си има солиден опит.

Снимка: Васил Танев

Началото на кариерата му на улицата е по коритото на Перловската река, където по стените лично столичната кметица Йорданка Фандъкова преди години даде "благословия" всички графити артисти да се вихрят на свобода. Самият BOZKO обаче не обича да нарича себе си графити художник, предпочита да казва за себе си, че просто рисува - където и когато може, но с идеята да разчупи стереотипите. 

По информация на Lupa.bg той и съавторът на най-новия проект - американецът Франциско Босолети, са получили разрешение от собствениците на кооперацията, за да изрисуват стената й, а феновете настояват пред критиците, че просто трябва да отворят очите си за изкуството и да прогледнат отвъд образа на съсухрен ангел със сиви крила. 

Снимка: Lupa.bg