Само в Lupa.bg: Адвокатът на ген. Шивиков гази закона

Политика
12:15 - 02 Февруари 2021
8702
Само в Lupa.bg: Адвокатът на ген. Шивиков гази закона

Бившият шеф на военно-ремонтните заводи ТЕРЕМ и един от адвокатите на съдения по 13 обвинения генерал Димитър Шивиков - Иван Жерков, гази закона, алармираха юристи в редакцията на Lupa.bg. Жерков е разлютил гилдията в последните дни, след като е започнал да рекламира дейността си във фейсбук, което е против текстовете и в Закона за адвокатурата, и в Етичния кодекс на адвоката. 

Още от 2012 г. в нормативната уредба е ясно разписано, че адвокатите могат да поддържат интернет страница, но не чрез нея да набират клиенти. Жерков обаче е решил да заобиколи този член и си плаща за реклама в социалната мрежа. Така името му излиза на предни позиции в платформата на Марк Зукърбърг и директно отвежда до призива "наемете мен", което, обясняват негови колеги юристи, е незаконна дейност. Същото условие важи за всички адвокати на страните-членки на ЕС съгласно синхронизираното законодателство. Защитниците, забелязали нередността при Жерков, се оплакаха, че той не само не се вслушал в призивите им да оттегли рекламата, но и триел коментари от "спонсорираната" страница. 

Бившият чиновник в Министерството на отбраната е един от тримата юристи, спечелили окончателната оправдателна присъда на ген. Шивиков след 6 години размотаване на делата във военните съдилища. В средата на миналия месец бившият началник на 68-а бригада "Специални сили" бе напълно оневинен по 13-те обвинения. 


Ген. Шивиков и до днес смята, че е сготвен по векерейска рецепта 

"След 6 години най-после дойде краят на една позорна сага, скалъпена от бившето висшо ръководство на БА, в лицето на един семпъл командир на Сухопътни войски и посредствен началник на отбраната с „любезното” съдействие на политическото лидерство на Министерството на отбраната и сервилното изпъленение от страна на военната прокуратура. Споменавам само тези три институции, но по същество в трите повдигнати обвинения срещу мен активно участваха представители на военна полиция и ДАНС", написа тогава генералът.  И благодари на адвокатите си. Според запознати с биографията на Иван Жерков той е пристъпил закона с рекламната си дейност след въпросното посочване от страна на Шивиков.

Жерков бе началник на ТЕРЕМ по времето на Николай Свинаров, а впоследствие се сдоби с поста "началник на кабинета", когато министър на отбраната бе Ангел Найденов, но двамата се разделиха след като юристът напусна БСП и се вклини в редиците на АБВ. 

Шокираните му колеги коментират: "Как е възможно дългогодишен адвокат да не познава собствения си закон?", и се заканват да докладват всички страници на Жерков в социалните мрежи.