Само в Lupa.bg: Аферистът Тони Тренчев си купи дубайски паспорт

Босовете на Nexo се спасяват с бягство в Емирството след обвиненията за измами в САЩ

Свят
18:13 - 28 Септември 2022
15110
Само в Lupa.bg: Аферистът Тони Тренчев си купи дубайски паспорт

Бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и съдружникът му в дружеството за търговия с криптовалута Nexo Коста Кънчев планират да се спасят с бягство в Дубай след гръмките обвинения в измама в особено големи размери, предявени срещу Nexo от прокурорите на осем американски щата.

Вчера регулаторните органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт обявиха, че дават на съд криптобанката заради десетки хиляди случаи на измами на обща стойност поне 800 млн. долара.

От криптобанката, която върти схемите си от София, са предлагали на клиентите си в САЩ незаконни лихвоносещи сметки с до 36% лихва, без да имат лиценз да извършват подобна дейност. От Nexo са си позволили да излъжат дори главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс, която още миналата есен забрани на дружеството да оперира на територията на щата Ню Йорк.

Главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс е в основата на разследването за гигантските далавери на Nexo в САЩ. Вчера тя обяви в Туитър, че от Nexo са я излъгали, че не работят на територията на Ню Йорк.

Разследването на Летисия Джеймс е установило, че от Nexo не са се съобразили с нейната заповед и дори са й изпратили фалшиви документи. От обявлението на регулаторните органи в САЩ стана известно, че от криптобанката са завъртяли над 800 милиона долара по тази незаконна схема. Сега от Nexo ще трябва да възстановят цялата сума на ужилените си клиенти.

Аферата може да се окаже и на много по-голяма стойност, тъй като властите в Калифорния и в други седем американски щати вече публикуваха линия с горещи телефони за оплаквания на измамени клиенти. Nexo е обект на разследване и от страна на ФБР заради други, по-сериозни случаи на измами и пране на пари.

Антони Тренчев притежава дубайски паспорт от миналата есен.

За да се подсигурят срещу бъдещи арести, собствениците на Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев още миналата есен са си купили паспорти в Дубай чрез покупката на имоти в Емирството на обща стойност от над 4 милиона долара. Наличието на инвестиция от над 300 000 долара дава основание всеки чужденец в Емирството да получи резидентски статут и паспорт.

Според информация на Lupa.bg, Антони Тренчев вече е в Дубай, докато съдружникът му Коста Кънчев все още е в България, но се кани да отлети към Емирството до броени дни.

Всичко за аферата Nexo до момента, четете тук, тук, тук