Само в Lupa.bg: Агенцията по горите проверява авджията с муфлона

Георги Иванов от ловната дружинка в Равногор разпали Фейсбук с фото с мъртвото животно

Крими
20:00 - 12 Февруари 2020
13863
Само в Lupa.bg: Агенцията по горите проверява авджията с муфлона

Изпълнителната агенция по горите назначи проверка, след като бе отстрелян защитен от Червената книга муфлон от авджия от ловната дружинка в Равногор, за което писа днес Lupa.bg. Георги Иванов, член на Българо-германската индустриална камара сам се похвали с трофея си във фейсбук, с което предизвика остри реакции и бе наречен убиец.  

Lupa.bg зададе въпроси към Агенцията по горите дали е разрешен отстрелът на муфлони и при какви случаи горите и получи следните отговори: 

"Отстрелът на мъжки трофейни муфлони, какъвто е конкретният случай, е определен в Закона за лова и опазване на дивеча и е разрешен целогодишно.", отговориха експертите. Ловуването на екземпляри от този вид е определено в Закона за лова и опазване на дивеча, приет 2000 г. и може да се осъществява по реда на организирания ловен туризъм, както и когато съответният екземпляр подлежи на санитарен или селекционен отстрел. Във всички случаи ловуването се извършва само с издадени разрешителни за лов, обясниха от Изпълнителната агенция. 


Дивата коза бе отстреляна със снайпер със заглушител, което също е против разпоредбите на Изпълнителната агенция по горите. Муфлоните са защитени от закона животни. Затова са записани в Червената книга на България.