Само в Lupa.bg: Агенцията по храните щурмува заведения и хотели

По 4-5 проверки на ден правят инспекторите по морските курорти, почти половината са от сигнали на граждани

Здраве
11:20 - 03 Август 2022
4166
Само в Lupa.bg: Агенцията по храните щурмува заведения и хотели

Агенцията по безопасност на храните щурмува хотели, ресторанти, капанчета и магазини по морските курорти. Само в Бургаско от началото на сезона инспекторите са обиколили над 233 обекта, включително за кетъринг и развлечения, както и ол инклузив станции, съобщиха от областната дирекция със справка до Lupa.bg по искане на медията.  

Съставени са 8 акта за административни нарушения и 5 предписания за привеждане на обекти по сграден фонд и оборудване в съответствие с нормативните изисквания в областта на храните. Извършени са 103 проверки по жалби и сигнали на граждани, от които 57 са в заведения за хранене и развлечения и 44 в обекти за търговия.

Инспекторите от „Контрол на храните“ са проверили 61 обекта за производство и търговия на дребно с храни, хипер и супермаркети, смесени и специализирани магазини. Също така са проверени 20 нощни заведения, 102 заведения за хранене, 26 щанда и витрини за сладолед, както и 24 обекта за организирано хранене на деца и ученици.

Добрата новина за летовниците този сезон е, че като цяло изискванията за съхранение и предлагане на храни и напитки се спазват, а продуктите са в срок на годност. Рядкост е инспекторите да се натъкнат на негодни условия за съхрнанението им.

"Бизнес операторите представят редовни търговски документи за произход на храните. Също така са осигурени достатъчно средства за почистване и дезинфекция, а работещите в обектите са с осигурено работно облекло и ръкавици при необходимост.

Персоналът представя заверени лични здравни книжки с извършени задължителни и периодични медицински изследвания", добавят още от БАБХ-Бургас по повод запитване на медията ни. 

Разбира се, не липсват и изключения от добрите практики. Плажно заведение в Поморие, например, е било санкционирано с крупна сума от няколко хиляди лева за неспазването на дадената му категоризация и което в разрез с нормативната уредба е приготвяло и предлагало храна на летовниците, въпреки че е със статут на "кафене".