Само в Lupa.bg: Активисти на „ОМО Илинден” са потрошили македонския клуб в Благоевград?

Сърбия „спонсорирала” вандалския акт

Крими
15:30 - 07 Февруари 2023
10217
Само в Lupa.bg: Активисти на „ОМО Илинден” са потрошили македонския клуб в Благоевград?

Македонският културен център в Благоевград най-вероятно е потрошен от привърженици на непризнатата у нас организация ОМО “Илинден-Пирин”, предположиха пред Lupa.bg, македонци, живеещи у нас.

„От организацията са платили на някого да посегне на клуба, за да може по този начин да се покаже, че не само в Северна Македония се нападат клубове, а и за да се потушат скандалите около честването на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Странното е, че самата ОМО “Илинден-Пирин” осъзнава, че обслужва чужди интереси и въпреки това продължава да изпълнява чужди поръчки”, отбелязват македонци.

В подкрепа на думите си те посочиха, че през 90-те години организацията е получавала пари от посолството на Белград у нас заради поети ангажименти – да работят като гробари към посолството и по този начин да оправдават получаването на сръбски средства.

„Не съм учуден от вандалския акт в Благоевград. Той стана след бруталното насилие на северномакедонската гранична полиция върху български граждани, поради което властта в Северна Македония спешно се нуждаеше от някакво събитие, с което да измие петното от този инцидент. Счупването на витрината в Благоевград бе добре дошъл повод, с който северномакедонският президент оправда действията на неговата полицията на границата срещу наши депутати и граждани на 4 февруари. Наистина се създава впечатление, че е знаел какво се очаква. В отговор на всичко това трябва да извлечем полза от скандала, като убедим нашите евроатлантически партньори да окажат натиск върху Скопие да се реформира. В никакъв случай не трябва да късаме дипломатически отношения със Северна Македония, тъй като от това ще спечели Сърбия, която не иска тя да влезе в ЕС”, коментира пред Lupa.bg историкът доц. Спас Ташев.

Витрина на македонския клуб в Благоевград бе счупена на 4 февруари. Сигналът в местната полиция е подаден около 21.40 часа. На следващия ден президентът на Северна Македония Стево Пендаровски остро осъди счупването на стъклото, което нарече "вандалски акт", извършен в България, и призова за разкриване и наказание на извършителите.