Само в Lupa.bg: Александър Вучич опъва чадър над енергийния министър с български корени в РСМ

Саня Божиновска остава в кабинета „Мицкоски“

Балкани
17:30 - 10 Октомври 2024
14158
Само в Lupa.bg: Александър Вучич опъва чадър над енергийния министър с български корени в РСМ

Енергийният министър на РСМ Саня Божиновска, която е българка по произход, ще остане в кабинета „Мицкоски“, научи Lupa.bg от високопоставени източници в Скопие.

Енергийният министър на РСМ Саня Божиновска

Тя ще продължи да бъде министър заради близките й отношения със сръбския бизнесмен Вук Хамович. Била е генерален мениджър в енергийните му компании и е отговаряла за България и страни като Хърватия и Чехия. Хамович от своя страна е приближен на президента Александър Вучич.

Има данни, че Саня и македонският премиер Християн Мицкоски за половин година са минавали границата със Сърбия над 20 пъти и са посещавали Вучич. Именно затова тя няма да бъде отстранена, каквото е искането на опозиционния СДСМ.

Министърът на енергетиката е искала да се откаже от българското си гражданство, но й е било отказано. Висшата чиновничка е подала документите си в правосъдното министерство на 14 септември миналата година, но не е получила одобрение. Затова тя продължава да се води българка.

Опозиционният СДСМ настоя днес за оставката на министъра на енергетиката на Република Северна Македония Саня Божиновска „заради поредица от скандали и неверни твърдения в публичното пространство относно българското ѝ гражданство”.

„Божиновска излъга обществеността като скри информация за българското си гражданство. Въпреки твърденията ѝ, че се е отказала него, от българските медии обществеността (в Северна Македония) научи, че не само не се е отказала от него, но и цялото ѝ семейство има българско гражданство. Укриването на факти и лъжа от страна на министър противоречи на всички етични принципи в политиката”, се казва в изявление на СДСМ.