Само в Lupa.bg: Ангел Христов от Братя Галеви станал църковен настоятел с благословията на патриарха

На бившата барета било заръчано да спазва пости и да се пречиства 

Крими
18:00 - 05 Юни 2023
7192
Само в Lupa.bg: Ангел Христов от Братя Галеви станал църковен настоятел с благословията на патриарха

Покойният вече Ангел Христов, от Братя Галеви, години наред е бил църковен настоятел в Дупница. Първо това е станало с благословията на патриарх Максим, а след това и на Неофит, научи Lupa.bg от свещеници.

Патриарх Максим се обадил на отец Георги Паликарски да попита дали Ангел Христов има големи грехове. След като получил уверение, че няма, той подписал протоколите от избора на бившата барета и заръчал да спазва 4 големи пости в годината и да се пречиства.

Приживе Ангел Христов се е грижел за женския манастир в Расилово и за храма в Дупница. Правил големи дарения и ги облагородил изцяло. Именно затова местните го избрали за църковен наместник.

Самият отец Георги Паликарски го е подтиквал да бъде щедър в благодеянията си. Казвал му: „При вашите грехове е малко това, което давате, затова не спирайте”.

 Днес стана ясно, че запушена коронарна артерия е причина за смъртта на Ангел Христов. Съдебните медици са открили множество тромбози по време на аутопсията.  

По наша информация бившата барета от години имал проблеми със сърцето. Затова е заръчал на близките си, ако умре преждевременно, да бъде погребан в Расилово.