Само в Lupa.bg: Арестуваният антимафиот Георги Караколев действал с роднина от ДАНС?

От агенция „Национална сигурност“ пазят в тайна името на задържания си служител

Общество
13:36 - 06 Февруари 2024
8471
Само в Lupa.bg: Арестуваният антимафиот Георги Караколев действал с роднина от ДАНС?

Арестуваният антимафиот Георги Караколев е бил в комбина със свой роднина в ДАНС, предположиха пред Lupa.bg служители на вътрешното министерство. „Със сигурност човек с неговата фамилия работи в Агенцията и има кръвна връзка с него. Догадки са, че двамата са предавали информация на руските служби“,  коментират нашите източници. Все още от ДАНС мълчат за имената на арестувания си служител. 

Колеги на Георги Караколев го описват пред медията ни като затворен, но много интелигентен човек. За кратко е преподавал в школата на МВР.

„Моите впечатления за него бяха за един етичен, възпитан млад човек. Но често започна да се мести от сектор в сектор. След това чух, че ходи на полицейски мисии, където не се е занимавал с никаква оперативна работа. Мисля, че не е успял да изгради сериозен професионален капацитет, за да бъде сега интересен, още повече, че сега го обвиняват в шпионаж в полза на Русия", коментира бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев пред БНТ.

Днес Калин Стоянов временно отстрани шефа на Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР Георги Георгиев. Вътрешният министър отрича това да е свързано с арестите в ГДБОП и ДАНС. Като официална причина посочва образувано дисциплинарно производство срещу Георгиев. Хора от неговото обкръжение обаче твърдят пред медията ни, че именно вчерашните спецакции са подтикнали Калин Стоянов да отстрани шефа на "Вътрешна сигурност". 

Задържаният Георги Караколев е изнасял информация за разследвания, в които има данни за нарушения на санкционния режим с участието на фирми с руски капитали.

Част от разследванията, по които е изнасяна информация, са били международни и са касаели схеми за заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Служителят на ГДБОП е синхронизирал действията си с колега от ДАНС, който също е изнасял информация към руска агентура.