Само в Lupa.bg: Аспиринът изчезна

Ексклузивно
21:15 - 21 Октомври 2021
16982
Само в Lupa.bg: Аспиринът изчезна

Аспиринът в София свърши. Столичани са изкупили лекарството от аптеките, показа проверка на Lupa.bg в няколко дрогерии. Обиколката ни из цели 3 квартала за снабдяване на аспирин завърши с празни ръце. Фармацевтите казаха, че лекарството е изкупено заради масовото ваксиниране. Медикаментът все още се намира в провинцията, но по-трудно, защото и там е пред изчерпване. Аптекари обещаха тези дни да има нови дози, но не могат да гарантират за колко време ще стигнат, ако продължава масовото му изкупуване.

Лекарите препоръчват приемането на едно хапче аспирин в продължение поне на седмица след поставяне на ваксина срещу коронавирус. Причината е, че той разрежда кръвта и не позволява образуването на тромби, каквато опасност има след имунизация срещу китайския вирус. 

"Връзката с тромбозите не е доказана, но дори и да се докаже, ще е в много нисък процент. Не е нещо по-опасно, отколкото, ако пием Ибупром Синус или противозачатъчни. По-висок е рискът за тези, които имат анамнеза за тромбози в семейството. Те може протективно да пият Аспирин протект", заяви преди време специалистът по епидемиология на инфекциозните болести д-р Христина Бацелова.

Аспиринът и ацетаминофенът облекчават болката и понижават температурата като блокират ензима COX-1. Милиони хора приемат всекидневно аспирин не само като болкоуспокояващо средство, но и за предпазване от сърдечносъдови заболявания. Ацетаминофенът и ибупрофенът се използват масово срещу главоболие, артрит и мускулни болки