Само в Lupa.bg: Автокрадците на 7 бона заплата в наркобандите

Любопитно
22:40 - 04 Август 2021
6910
Само в Lupa.bg: Автокрадците на 7 бона заплата в наркобандите

Опитните автокрадци в България се изкарват по 7000 лева месечен доход, назначени от босовете на нарко банди.

Това е най-търсената професия в кримисредите и няма уважаваща себе си престъпна група, която да няма ключар за автомобили в редиците си.

Криминалисти разказват пред Lupa.bg, че само в София има около десет опитни автоджамбази, които отварят колите за по-малко от минута.

Повечето от тях използвали отвертки, но има и такива, които са се специализирали със специални шперцове.

Още в мутренските времена, наркобосовете са започнали да трупат милиони именно с кражба на баровски джипове, после те се насочват към дрогата. Крадените лимузини ги прибирали в гаражи и искали откупи от богаташите.

Жертва на подобно посегателство станал и Жоро Илиев, като автокрадците по-късно разбрали, че са отмъкнали неговият джип. Имало много страх в тях, но в крайна сметка той си платил като поп и си върнал колата.

Автоключарите се използвали и от грабители на банки. Повечето удари ставали с открадната кола, която по-късно веднага била опожарявана. 

Хората от занаята участвали и в това - да бутнат дрога в някой паркиран автомобил и после да бъде подаден сигнал на ченгетата. Това било типично нарко отмъщение.

По-лесно се действало с колите, които са произведени преди 2000-та година, но и другите отваряли врати за по-малко от 2 минути.