Само в Lupa.bg: Българомразецът Палчо заточен над 40 дни в турски зандан

Люпчо Палевски остана без политически гръб след убийството на 14-годишната Ваня и 74-годишния Панче

Общество
17:45 - 12 Декември 2023
3296
Само в Lupa.bg: Българомразецът Палчо заточен над 40 дни в турски зандан

Убиецът на 14-годишната Ваня Гьорчевска и 74-годишния Панче Жежовски Люпчо Палевски - Палчо ще остане в турски зандан поне 40 дни, научи Lupa.bg от отлично осведомени източници. Твърде вероятно е престоят му да се удължи, тъй като съдът може да заседава по искането за екстрадиция след Нова година.

Палчо е приведен в затвора в Беликесир, където бе заловен. Камери непрекъснато го наблюдават заради тежкото престъпление, което е извършил. Условията там са много сурови и той няма търпение да бъде върнат в Северна Македония, където има солидни политически връзки и може да бъде наказан по-леко.

След двойното убийство обаче неговите политически благодетели Християн Мицкоски от ВМРО-ДПМНЕ и Димитар Апасиев от партия "Левица" видимо се дистанцираха от него. Заедно те бяха част от бурните протести с гилотини и коктейли „Молотов” пред парламента срещу френското предложение”.

Седмица преди двойното убийство Люпчо Палевски е внесъл в парламента на Северна Македония предложение за референдум. Той е искал обсъждане на приетия Договор за приятелство и добросъседство с България, пишат медиите в Северна Македония.

Въпросът, който Палевски предлага за референдума е: „Дали сте „за” сключения на 1 август 2017 г. договор между Република Северна Македония и Република България“ и вече е разгледан и отхвърлен от водещата парламентарна Комисия за политическата система, с аргумент, че въпросът е некоректен.

Люпчо Палевски е основен заподозрян за две убийства и отвличане, той е председател на политическа партия "Десна" в Северна Македония, беше водещ на собствен подкаст и организатор на протестите пред българското посолство в Скопие през лятото на 2022 г.