Само в Lupa.bg: Банковият обирджия от Сливен раздава правосъдие в затвора

Стефан Стефанов е престъпник за пример, хвали го охраната

Новини
14:10 - 10 Май 2019
13014
Само в Lupa.bg: Банковият обирджия от Сливен раздава правосъдие в затвора

Банковият обирджия Стефан Стефанов, който през 2011-а нападна трезор на „Инвестбанк“ в Сливен, се е превърнал в съдник в затвора, разказаха само пред Lupa.bg съдебни ченгета. Тогава 27-годишен, Стефан простреля охранител на банката и държа близо 40 часа като заложници шестима човека.

Още с влизането си зад решетките обаче Стефанов си наумил, че трябва да излезе колкото се може по-скоро за добро поведение. Затова при всеки скандал в зандана Стефан пръв разтървавал вбесените затворници. Обирджията е престъпник за пример, хвалят го ченгетата. Зад решетките банковият похитител работил усилено и за тялото си, с което събра женските погледи в Съдебната палата.
Пред състав на Софийския градски съд днес Стефан се появи със спортен часовник „Касио“, който преди заседанието поглеждаше с надежда дали след час вече няма да е на свобода. В крайна сметка обаче съдиите го порязаха и оставиха зад решетките. 

„Излежал съм по-голяма част от 15-годишната си присъда, поправил съм се, не знам защо не искат да ме пуснат“, коментира Стефанов, който дойде без адвокат на днешната мярка.

Магистратите се запознаха с актуална справка за емоционалното състояние на лишения от свобода. Документът защитава банковия обирджия, като показва, че е в добро състояние на духа. Дори прокурорите признаха, че поведението на Стефан зад решетките било добро и затворникът спазвал правилата от игла до конец. Въпреки това обаче държавното обвинение не се съгласи разбойникът да бъде освободен. Съдебният състав на СГС се съгласи с прокуратурата, че Стефан все още не се е превъзпитал и му отказа свобода. 

Стефан Стефанов от новозагорското село Кортен, който през 2011-а е гард в частна фирма, нахлу в клона на „Инвестбанк“ в центъра на Сливен. В сградата държа в плен шест банкови служителки и простреля банковия охранител Станчо Станев.

Заложническата криза продължи 39 часа. Стефан Стефанов реши да излезе от ситуацията, като се самоубие, но драмата, за щастие, се размина, благодарение на разговорите с психолозите на МВР. За опита за грабеж и похищението окончателната му присъда е 15 години затвор.

Снимки:  Агнес Методиева