Само в Lupa.bg: „Коалиция за България“ е на БСП до 2028-а (ДОКУМЕНТИ)

Марката е заявена още през 2015 г. от Михаил Миков, АБВ няма права над името

Новини
12:03 - 09 Април 2019
4427
Само в Lupa.bg: „Коалиция за България“ е на БСП до 2028-а (ДОКУМЕНТИ)

Марката „Коалиция за България“ остава собственост на БСП поне до 2028 г., когато изтича свидетелството за патент върху нея, издадено на 1 април тази година, научи първо Lupa.bg. Документите, които от Столетницата ни изпратиха, доказват, че името, с което АБВ се опитва да се регистрира на предстоящите евроизбори, не е тяхно. Затова се очаква ЦИК да отмени документите на партията на Румен Петков за вота и да вземе решение за промяна на начина, по който АБВ и останалите от лявата коалиция ще се представят на 26 май. 

Източници на Lupa.bg разкриха още, че още по времето на предшественика на БСП лидерката Корнелия Нинова - Михаил Миков, е било заведено искане за регистрация на марката „Коалиция за България“ в Патентното ведомство. Институцията е задействала процедурата през 2015 г. Тогава Миков иска запазване само на тази марка, защото в останалите, свързани с левицата, съдържат името й в себе си. Като пример апаратчиците дават "БСП - Лява България", за която не е нужно някой да се обърне към Патентното ведомство, за да е ясно, че е собственост на социалистите и няма как да се ползва от други политически формации. 

Окончателно БСП се е сдобила с патента си за „Коалиция за България“ на 1 април, когато вече имаше информация, че АБВ се готви да се яви на изборите с нея и вероятно по този начин да отклони гласове от "Позитано" 20 към коалицията на Румен Петков, както подозират апаратчици в червената централа. Факт е обаче, че заявлението на Нинова е било входирано на 29 юни 2018 г. 

Ако от АБВ се заинатят да се представят на вота като "Коалиция за България", от БСП се канят да сезират прокуратурата. Според член на Наказателния кодекс „който без съгласието на притежателя използва търговска марка или негова имитация, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева“. Освен това от Столетницата се застраховат и чрез Закона за защита на конкуренцията, както и чрез Закона за марките и географските означения. 

Снимка: Агнес Методиева 

Ето факсимилета от свидетелството за регистрация на марката "Коалиция за България":