Само в Lupa.bg: Бивш кадър на Си Ен Ен анализирал записа с Борисов

Брус Лебовиц е вещо лице в съдебната система на САЩ от над 10 години

Актуални новини
09:30 - 25 Юли 2020
10718
Само в Lupa.bg: Бивш кадър на Си Ен Ен анализирал записа с Борисов

Бивш кадър на Си Ен Ен е анализирал записа с гласа на премиера Бойко Борисов, за който вчера Елена Йончева съобщи, че бил лабораторно потвърден като автентичен, научи Lupa.bg. 

Евродепутатката хвърли бомба, като обяви от Брюксел, че е пратила 6-минутния запис от телефонен разговор на независима американска компания за изследване на достоверността и оригиналността, а в отговор е получила уверение, че да, гласът от аудиото е на Борисов. 

Името на компанията е Beryl Audio Forensics Laboratory, а неин шеф е Брус Лебовиц - бивш монтажист и тонрежисьор в най-известния американски телевизионен канал. Той е и вещо лице в щата Мериленд по редица съдебни процеси, касаещи уточняването или транскрибирането на аудиофайлове и записи от прилагането на специални разузнавателни средства, а компанията му работи и по куп журналистически разследвания отвъд Океана и в Азия. 

„Записът показва, че в България няма разделение на властите. Трябва да дадем информация в Европейския парламент за това, както и на чуждите медии, така че европейските лидери да се чувстват политически компрометирани до Бойко Борисов, особено тези като председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер, който го поздрави за борбата с корупцията“, коментира Йончева.

Тя припомни, че от името на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент беше изпратено писмо, подписано от ръководителя Ираче Гарсия, до председателя на ЕП Давид Сасоли. Документът съобщава за наличието на записа и настоява за разследване, включително и със съдействието на Европол.

В писмото се споменава за липсата на действия на българските власти за изследване на автентичността на записа и обхвата на заплахата, както и за това, че в една демократична държава премиерът и правителството трябва да осигурят сигурността на публичните фигури и политиците. В него се казва, че „нещо е много сбъркано щом премиерът не иска задълбочено и независимо разследване“.